Vissza a jövőbe – Hamarosan jöhet a légdeszkás hadsereg

Ami 27 évvel ezelőtt még csak fikciónak számított, ma már valóság. Sőt, már a honvédelem is fontolgatja, hogy beveti Marty McFly szupermenő légdeszkáját.

Nemcsak az 1980-as évek kultfilmjének rajongói, de tulajdonképpen az egész világ ámulattal fogatta Franky Zapatta hétvégi bravúrját. A Vissza a jövőbe című film második részéből ismert légdeszkát már régóta fejlesztgette a francia férfi. Most viszont világrekordot állított fel vele.

A Guinness Rekordok bizottsága már hitelesítette is, hogy Franky Zapatta valóban 2.252 métert repült légdeszkájával a tenger fölött Marseille közelében. Ezzel második helyre utasította a korábbi csúcstartót, a kanadai mérnök Catalin Alexandru Durut.

A rekord miatti eufórián túllépve a Foreign Policy megkérdezte a francia fejlesztőt: mégis mire szánja légdeszkáját? Zapata nem titkolta el, hogy már több hadsereg is érdeklődött szabadalma iránt. Hogy pontosan milyen haderőkről van szó, nem árulhatta el, de azt elmondta, hogy örömmel dolgozna együtt a franciákkal a felderítés és a mentés területén, illetve a terrorizmussal szemben.

Az tény, hogy bármely hadseregnek és rendőrségnek is nagy segítséget jelentene a Zapata Racing vállalat szerkezete, amely állítólag akár 3.300 méter magasságban is képes repülni és 150 kilométer óránként a maximális sebessége. Ilyen paraméterekkel a légdeszkás alakulatok könnyedén vigyázhatnák az olyan szűk utcákat és tetőket, ahová a helikopterek már nem férnek be. Az áthatolhatatlan, vagy nagyobb gépekkel nehezen megközelíthető zöldhatárokat szintén könnyebben felügyelhetnék.

Kép: youtube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez