Nem, nem tesz jót a gyerekeknek a verés

Valamilyen furcsa okból kifolyólag a társadalom nagyobbik része számára még mindig kérdéses, hogy rosszat tesz-e a gyerekeknek, ha kapnak egy-két pofont. Egy metaanalízis segítségével végzett amerikai kutatás most végre rámutat: semmi jó nem származik ebből.

A Texasi Egyetem professzora, Dr. Elizabeth Gershoff rengeteg korábbi kutatás elemzésével, összesen 160 ezer gyerek tanulmányozásával jutott arra a megállapításra, hogy a gyerekek fegyelmezése veréssel negatív hatással van rájuk, és még csak nem is javít a viselkedésükön.

Ilyenkor szokott jönni az “én is kaptam néha egy-egy pofont, mégsincs semmi bajom“ érv. Gershoff kutatása ezt is cáfolja: azoknál akiket gyerekkorukban fizikailag fegyelmeztek, nagyobb valószínűséggel alakul ki valamilyen mentális betegség vagy tanúsítanak antiszociális magatartást.

Persze hozzá kell tenni, hogy az UNICEF felmérése szerint a legtöbb országban a gyerekek 70%-a átélt valamilyen veréssel járó fegyelmezést az elmúlt hónapban, így valószínűsíthető, hogy nem minden esetben vannak katasztrofális következményei a dolognak (hacsak nem tekintjük katasztrofálisnak az emberiség helyzetét, ami szintén járható út).

Ennek ellenére nagyon is komoly az ügy. Gershoff kutatásának azon részét éri majd nagy valószínűséggel a legtöbb támadás, amely az elverés és a bántalmazás között húz párhuzamot.

“A társadalom számára a gyerekek elverése és fizikai bántalmazása két teljesen eltérő dolog” – mondta el Gershoff. – “Pedig a kutatás azt bizonyítja, hogy az egyik ugyanolyan hatással van a gyerekekre, mint a másik, csak a mértékben van különbség.”

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez