Így működik a csoda-napkollektor, ami egy panelben is megéri a pénzét

Nemrég írtunk arról, hogy kínai diadalútra indulhat egy magyar találmány – az eddiginél sokkal hatékonyabb rendszerben működő napkollektor. A tárgyalások – a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ elmondása szerint – jól haladnak, és most már sokkal többet lehet arról is tudni, mi teszi különlegessé a találmányt.

A legnagyobb – alapvető – különbség a fényt hővé átalakító folyadékban van. A működési elvet röviden összefoglalva: egy speciális, fekete színű folyadék kering a kollektorokban, ami tulajdonképpen a hagyományos értelemben vett abszorber felületet biztosítja oly módon, hogy a kollektortest, testek üvegfelületei által láthatóvá tett folyadék veszi fel a hőt. Így valójában több hőt tud elnyelni a folyadék – hiszen nem csak a felületén képes erre. A fényelnyelési tulajdonságai ezáltal lényegesen jobbak, mint bármilyen, eddig használt anyagé.

A kollektorokon az eddig megszokott folyadékmennyiség többszöröse található, ezért nagy tömegű anyagot lehet felmelegíteni. A felület nem hajlamos a túlmelegedésre azért, mert a hőfelvevő felület egyben maga a hűtőfolyadék is. Így viszonylag alacsony hőmérséklet-tartományban képes dolgozni, ezáltal a szállított hő és a környezeti hőmérséklet közti különbség kisebb, mint a hagyományos rendszereknél. Ezért nem kell a kollektorrendszert túlnyomás alatt tartani, az üzemi nyomás értéke is lényegesen kisebb, mint a hagyományos rendszereknél.

A folyadékot alig háromévente kell cserélni – így az egész rendszer sokkal inkább környezetbarát, mint más hasonló rendszerek. A magasabb abszorpciós képesség magasabb teljesítményt jelent, így a rendszer sokkal kisebb és olcsóbb lehet, mint versenytárai.

Ezek a paraméterek teszik lehetővé a termék beépítését nem megszokott helyekre: például panellakásokban, nem új építésű családi házakban is alkalmazható.

A feltaláló, Boda Péter szerint egy ilyen napkollektor könnyedén fedezi egy család melegvízigényét. Egyelőre itthon napi harminc ilyen szerkezet legyártására van kapacitás – ez azonban hamarosan sokszorosára nőhet, igaz, nem Magyarországon. A kínai TIANYUAN cég komolyan érdeklődik a szabadalom iránt, és úgy érzi, a napkollektoros vízmelegítést nemcsak Kínában, hanem az egész világon forradalmasíthatja a magyar ötlet. Akkor pedig – a Kínában épülő gyárból – ennél sokkal nagyobb mennyiségekre lesz szükség.

2 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Papdi Mihályné

    Nagyon tetszik a cikk tartalma. Minden remek találmánynak örülni kellene és segíteni annak elterjedését. Nem mellékesen a környezetvédelemre tekintettel. Sajnálattal olvastam, hogy Magyarország döntéshozói érdektelenséget mutatnak, nem akarnak a gyártásban részt vállalni. Igaz, döntő a bekerülési költség, de egy felmérés az új termék vonatkozásában az esetleges felhasználói igényre, valamint egy jó, alapos tájékoztatás a termékről mindenképpen lehetne. Lehet, hogy sokan örülnének neki, hiszen mindenki a lakás fűtési költségeinek csökkentésében érdekelt. Ráadásul, környezetkímélő energiát termelne és használna fel.

    Válasz
  2. Bajor László

    Én keményebben fogalmazok: ha a kormány nem karolja fel a találmányt és nem mi, hanem a kínaiak fogják gyártani a találmány alapján akkor megérdemeljük a sorsunkat. Nincs értelme az innovációról nap mint nap papolni, az MTA ba pénzt pumpálni. Nem volt elég a bűvös kocka tanulság? Kérem a feltalálót, hogy semmi pénzért ne adja el a találmányát. Azt még el tudnám fogadni, hogy kínai magyar vegyes vállalatot kellene alapítani, de mindenképpen itthon is kellene gyártani és exportálni.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez