Csak elvtársaknak: 36 év szünet után pártkongresszust tartanak Észak-Koreában

Megkezdődött pénteken az észak-koreai fővárosban a kormányzó Koreai Munkáspárt kongresszusa; hasonló rendezvényre harminchat éve nem volt példa.

Az észak-koreai tájékoztatási bizottság megerősítette, hogy megnyílt az ülés, amelyre több ezer küldött érkezett. Az eseményről tudósítani akaró több mint száz külföldi újságírót azonban egyelőre nem engedték be a vörös zászlókkal feldíszített helyszínre, a kongresszusnak helyet adó Április 25-e Kulturális Palotába.

Habár a hivatalos források a pártkongresszus dátumán kívül kevés információt szolgáltattak, annyit tudni, hogy a rendezvény négy-öt napig tart majd, és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető várhatóan pénteken beszédet mond. Elemzők szerint a vezető arra használja majd fel az eseményt, hogy apja és nagyapja politikai örökségétől valamelyest eltávolodva meghirdesse saját politikai irányvonalát.

A várakozások szerint a 33 éves Kim Dzsong Un hivatalosan is megerősíti: Észak-Korea atomhatalommá vált, továbbá, hogy elfogadtatja Bjongdzsin néven emlegetett politikáját, amely az ország gazdaságának és nukleáris arzenáljának egyidejű fejlesztését tűzi ki célul, felváltva az apja, Kim Dzsong Il által meghirdetett Szongun – azaz “először a hadsereg” – politikát.

A második és harmadik napon a küldöttek megvitatják Kim beszámolóját, összeül a párt központi bizottsága, amely jóváhagyja a szervezeti és személyi ügyeket, így a politikai bizottság új összetételét is. Elemzők szerint az észak-koreai vezető várhatóan fiatalabb, lojális tisztségviselőkre cseréli a kiöregedett pártelitet.

Kim Dzsong Un egyelőre nem mutatkozott a nagy nyilvánosság előtt. Legutóbb április 24-én volt látható, amikor jelen volt egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta kísérletén.

Észak-Korea január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben.

Fotó: MTI/AP/Kim Kvang Hjon

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez