Nagyobb a baj Kanadában, mint hitték

A nyugat-kanadai Alberta tartományban pusztító, egyre terjedő erdőtüzek miatt a Fort McMurrayből evakuáltak tízezrei nem reménykedhetnek abban, hogy hamar visszatérhetnek otthonaikba – jelentette ki péntekre virradóra Rachel Notley albertai miniszterelnök.

Fogalmazása szerint a lángok oly mértékű pusztítást végeztek, hogy felelőtlenség lenne e pillanatban azt ígérni a város lakóinak: hamarosan hazatérhetnek.

“Sajnálatos módon egyelőre csak annyit tudunk, hogy nem napok kérdése lesz” – mondta a tartományi miniszterelnök.

A kanadai hatóságok csütörtökön már hozzákezdtek mintegy nyolcezer ember evakuálásához a várostól északra fekvő olajmezők táboraiból, elszállításukhoz helikoptereket és kamionokat vetettek be. Az olajmezőkön berendezett táborok ugyan éppen a lakhelyüket elhagyni kényszerültek számára szolgálnak menedékül, de a hatóságok biztonságosabbnak tartják, ha többeket inkább más településekre szállítanak.

Az albertai kormány – amely szükségállapotot hirdetett a természeti csapás miatt – bejelentette, hogy több mint 1100 tűzoltót, 145 helikoptert, 138 szárazföldi tűzoltó berendezést és 22 tűzoltó repülőgépet küldött a térségbe, ahol 49 különböző helyszínen keletkezett erdőtűz.

Már szerdán is súlyosbodott a helyzet: az erdőtűz rohamosan terjed déli irányban, és a hatóságok elrendelték Anzac város kiürítését is, ahol kezdetben elszállásolták az ötven kilométerre északabbra fekvő Fort McMurrayből kiköltöztetett lakosok egy részét.

Fort McMurrayből 88 ezer ember menekült el, a városban 1600 épület vált lángok martalékává, és már az ottani repülőteret is fenyegeti a tűz. Az összes kereskedelmi járatot törölték.

Az erdőkkel körülvett Fort McMurray a kanadai olajmezők környékén fekszik, az olajmezők zöme azonban északabbra található a várostól, míg a tűzvész leginkább a város déli területeit sújtja és dél felé terjed.

Az Albertát sújtó súlyos erdőtüzek kialakulásához hozzájárult az évszakhoz képest szokatlanul nagy meleg és szárazság, továbbá szítja a lángokat az erős északi szél.

Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Jason Franson

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez