Fehér foltok Kigali szívében I.

Egy-egy külföldi tartózkodás során, különösképpen, ha utunk a szubszaharai Afrika területére visz, felmerül a kérdés, hogy hol tudnunk ár-érték arányban megfelelőt, és ami még ennél is fontosabb, megbízhatót enni.

Természetesen Kigaliban, Ruanda fővárosában is megtalálhatók a kínai, indai és olasz éttermek, ám ezek körülbelül a budapesti éttermi árakkal egyenértékűek, költségvetés szempontjából tehát mindenképpen drágák. Ami pénztárcánkhoz mérten is kíméletes, minőségileg pedig kiválónak bizonyul, az a Simba nevű étterem és szupermarket. Szokták is mondani: „minden fehér idejár”. Számunkra megmosolyogtató, hogy az Oroszlánkirály főszereplőjéről nevezték el az üzletláncot, ám kétségtelenül kreatívabb névválasztásnak bizonyul, mint a Spar vagy a Tesco.

simba_globp

Mégis mit vehetünk a Simba szupermarketben? Valójában szinte mindent, amiről nem is gondolnánk, hogy Afrikában kapható, például Nivea szappant, Nescafé Gold kávét, szójatejet vagy Mars csokit. Ezeket a termékeket itt persze az otthoninál lényegesen drágábban lehet megvásárolni. Természetesen a helyi termékek is nagy számban előfordulnak. Ezek közül a legendás ruandai kávét, illetve teát mindenképpen érdemes kiemelnünk, amit itt helyben mi, külföldiek vehetünk meg olcsón.

Az éttermi kínálat szintén rendkívül széles, a pizzától kezdve a steaken, valamint a különböző gyümölcsleveken át bármit rendelhetünk. Egy ebéd körülbelül 1400 Ft-nak megfelelő összegből jön ki.

nakumatt_globp

A Simbához nagyon hasonló és az afrikai Nagy-Tavak országaiban fellelhető multinacionális áruházlánc, a Nakumatt, – – amelynek egy elefánt a szimbóluma – is megtalálható Kigaliban. A Nakumatt az előzőhöz képest nagyobb területű, szintén számos európai, valamint amerikai árut, köztük műszaki terméket vásárolhatunk itt, ám éttermi résszel nem rendelkezik. Ide is többségében külföldiek járnak vásárolni.

Bagi Judit

A szerző kutatóútjának támogatói:

támogatói logok

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez