Brit tengerésztisztből az Iszlám Állam katonája lett

Így akár felrobbanthat olyan hajókat, melyek folyékony földgázt szállítanak. Ezek a tankerek hihetetlenül nehezen védhetőek, ha szakszerűen támadják őket – hangsúlyozta a brit admiralitás volt első lordja.

A 28 éves kuvaiti születésű Ali Alosaimi Nagy-Britannia legjobb tengerész képző iskoláiban tanult – a kuvaiti állam támogatásával. Ha folytatta volna tanulmányait, akkor még a hadiflottába is bekerülhetett volna.

Miért választotta az Iszlám Államot a mosolygós fiatal tengerésztiszt? Mert 19 éves öccsét, Abdullahot Szíriában megölték. A fiatal fiú egy milícia soraiban küzdött az Aszad-rendszer ellen. Bátyja tiltakozásul szakállat növesztett és egyre radikálisabb eszméket kezdett vallani és terjeszteni. Majd egyszercsak eltűnt. Később fotót tett közzé magáról mint az Iszlám Állam katonájáról. Biztonságpolitikai szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Nyugaton kiképzett iszlamista katonák különösen nagy biztonsági kockázatot jelentenek mindenütt az egész világon. Egyrészt a szaktudásuk, másrészt pedig az útlevelük miatt.

Az Iszlám Állam hadseregének soraiban többezer külföldi katona harcol. Sokan közülük kiválóan képzettek és több nyelven beszélnek. Az európai és az amerikai terrorelhárító szolgálatok rémálma az, hogy ezek az öngyilkos merényletekre is kész fanatikus fiatal terroristák visszatérnek Nyugatra, hogy ott merényleteket hajtsanak végre – mint Párizsban vagy Brüsszelben, vagy épp azokban a brit kikötőkben, ahol a fiatal mosolygós arab tengerésztiszt a szakmai gyakorlatát megszerezte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez