Mit ér a dollár, ha Zimbabwében nyomtatják?

Visszatér-e az ötszáz milliárdos infláció? Ezt találgatják Zimbabwe mélabús polgárai, miután értesültek arról: a Nemzeti Bank új dollárokat nyomtat.

Kétdolláros a legkisebb cimlet és 20 dolláros a legnagyobb. Mennyit ér? Elvben annyit, mint az amerikai dollár. Ki garantálja ezt? Zimbabwe kormányzata. Ugyanaz a kormányzat, mely hagyta pénzügyi káoszba süllyedni az országot.

A veterán Mugabe elnök maga döntött úgy, hogy a jól működő farmokat el kell venni a fehér tulajdonosoktól és át kell őket adni a helyi lakosságnak. Az eredmény várható volt: az export, mely a hatékony fehér farmok termelésén nyugodott, egyszerűen összeomlott. Megindult az infláció, mely világrekordot döntött: ötszáz milliárdos végeredményt produkált. Ezek után áttértek az amerikai dollárra, dél-afrikai randre, a kínai jüanra, de használnak még angol fontot is.

Csakhogy a gazdaság most sem működik, miközben a lakosság rohamtempóban szaporodik. Mugabe elnök elmúlt kilencven éves és nemigen képes határozni semmiről sem. Az utódlási harc megindult: egyik jelölt fiatal és csinos neje, aki korábban gépírónőként dolgozott az elnöki hivatalban. Pompás dekoltázsa felkeltette a mindenható elnök figyelmét, és a többi már történelem …

Mi lesz Zimbabwével és a senki által sem elfogadott új dollárokkal? A kormányzat mindenesetre sok pénzfelvevő helyet egyszerűen bezárt. Így Zimbabwe polgárai csak korlátozott mértékben juthatnak hozzá a saját pénzükhöz. Zombipénz ez – nyilatkozta az egyik kereskedő. Mi lesz, hogyha a nyakamon marad? Egyáltalán mit ér az a dollár, melyet nem Amerikában, hanem Zimbabwében nyomtattak?! Aki tehette, az eddig is inkább külföldön tartotta a pénzét. De most, hogy újra felrémlik az ötszáz milliárdos infláció veszélye, csakis azok hagyják a pénzüket Zimbabwe bankjaiban, akik nem tehetnek mást, hiszen a kormányzat korlátozta a hozzáférési lehetőségeket – természetesen Zimbabwe polgárainak érdekében…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez