Kiszabadultak az Aleppóban tavaly elrabolt spanyol újságírók

Kiszabadult fogságából a tavaly Aleppóban elrabolt három spanyol újságíró, jelenleg Törökországban tartózkodnak – értesült az EFE hírügynökség spanyol kormányforrásból.

Mindhárman vasárnap érkeznek meg hazájukba, mégpedig a Madrid közelében lévő Torrejón de Ardoz légi bázisra. Az említett forrás szerint kiszabadulásuk több szövetséges és baráti ország tisztségviselőjének köszönhető. Az EFE példaként Törökországot és Katart említette.

Antonio Pampliega, José Manuel López és Ángel Sastre szabadúszó újságíróként tartózkodott az észak-szíriai Aleppóban, amikor ismeretlenek tavaly nyáron elrabolták őket. Déli irányból, Törökország felől jutottak Szíriába 2015. július 10-én, két nappal később azonban már nem adtak életjelet magukról. Mindhárom újságíró a világ számos országából, a legforrongóbb térségekből rendszeresen tudósított.

A 33 éves Pampliega 2008 óta dolgozott különböző konfliktuszónákban, így Irakban, Libanonban, Pakisztánban, Egyiptomban, Afganisztánban, Haitin, Hondurasban, Szíriában, Szomáliában és Dél-Szudánban, tudósításait a CNN és a BBC hírtelevíziók közölték, akárcsak az El País című spanyol napilap, az EFE hírügynökség vagy a Público című spanyol internetes újság. José Manuel López, a 45 esztendős haditudósító fotóriporter egyebek között Afganisztánból, Irakból, Kongóból, Libanonból, Palesztinából, Koszovóból, Guatemalából és Ukrajnából küldött rendszeres képanyagot különböző szerkesztőségeknek, a szíriai, dél-szudáni, szomáliai vagy iraki konfliktuszónákból az AFP francia hírügynökséget látta el naprakész fotókkal.

A 35 éves Ángel Sastre hat éven keresztül Latin-Amerikából küldött tudósításokat a spanyol televíziók, napilapok és rádióadók számára, elrablása idején már másodszor tartózkodott Szíriában. Ez utóbbi országban egyébként azelőtt 2013 szeptemberében raboltak el utoljára spanyol újságírókat, akik 194 nap fogság után szabadultak ki az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő egyik fegyveres csoport fogságából. Az EFE emlékeztet: a 2014-ben elrabolt 119 újságíró közül 27 Szíriában esett fogságban, a 66 meggyilkolt újságíró közül 15-nek ugyancsak abban az országban oltották ki az életét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez