Kilőtték az Iszlám Állam egyik vezetőjét

Peter Cook, a Pentagon szóvivője szerint Abu Wahíb és három társa május 6-án halt meg.

A járművet, amelyben utaztak ar-Rutba településen találta el a washingtoni vezetésű nemzetközi katonai koalíció egyik harci repülőgépe a Jordániával és Szaúd-Arábiával határos al-Anbár tartomány nyugati részén.

Az AP amerikai hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztségviselő azt mondta, hogy a járművet egy amerikai gép lőtte ki.

Cook szerint Abu Wahíb halála érzékenyen érinti az IÁ felső vezetését. A szóvivő rámutatott, hogy a szélsőséges korábban az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnyának volt a főnöke, és később több olyan videóban jelent meg, amelyek az IÁ kivégzéseiről készültek.

Az Egyesült Államok légi támogatását bíró iraki terrorellenes erők, a hadsereg és a szövetséges törzsi fegyveresek az utóbbi hónapokban jelentős területeket foglaltak vissza az IÁ-tól al-Anbárban, egyebek közt a tartományi székhely, Ramádi és a stratégiailag fontos Hít város is visszakerült Bagdad ellenőrzése alá.

Ugyanakkor a fővárostól mintegy 50 kilométerre keletre fekvő, ugyancsak al-Anbárban található al-Fallúdzsa várost a dzsihadisták továbbra is megszállva tartják.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez