A világ legdrágább kínai levele elkelt

Ezer éves, Szung-dinasztiabeli levelet adtak el egy árverésen Kínában, 207 millió jüanért. Ez kb. 57 milliárd forintnak felel meg.

Kínában egyre több gyűjtő kész milliárdokat kiadni régi műalkotásokért.

Az összesen 124 írásjelből álló levelet közel 1000 évvel ezelőtt írta egy kínai tudós. Egy pekingi árverésen kelt el 207 millió jüanért (egy jüan kb. 42 forint). A levél az egyetlen túlélője Zeng Gong munkáinak, melyet Wang Zhongjun, Kína egyik leggazdagabb filmmogulja vett meg. Övé Kína egyik legnagyobb szórakoztatóipari cége.

Bennfentesek azt mondták, hogy ez volt az első alkalom, hogy egy ősi kínai emlék ilyen magas áron kelt el. Sokkal drágábban, mint a modern festészet értékei. A levél ráadásul nem most állít fel először rekordot: korábban 7 évvel ezelőtt cserélt gazdát, akkor az volt az első alkalom, hogy kalligráfiát több mint 100 millió jüanért értékesítettek.

(not to archive) for online ATN only

A Jushi Tie című levelet 936 éve írta a szerző egy távoli barátjának, hogy kifejezze háláját egy korábbi segítségért. Zeng Gong egy kínai tudós és történész volt a Szung-dinasztia idején, többek között támogatta az új klasszikus próza mozgalmat. Később a nyolc nagy prózamester egyikeként tartották számon.

A kínai lapok szerint egyre aktívabbak lettek a gyűjtők az utóbbi időben, egyre nagyobb az érdeklődés a klasszikus művészeti alkotások iránt – mondta Guo Tong, egy akciós ház alelnöke.

„Mivel a művészeti piac folyamatosan fejlődik, a gyűjtők hajlandók egyre többet fizetni egy-egy darabért” – mondta Guo.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez