Név szerint közli a rádió az érettségi eredményeket Kongóban – interjú

Az egykori francia gyarmat, a 4,5 milliós Kongói Köztársaság lakosságának majdnem 60 százaléka fiatal. Mégis közülük csak nagyon keveseknek adatik meg az érettségi kiváltsága, amiért igen keményen meg kell dolgozni – mesélte interjúnkban Raymond Irambo, aki a Pointe-Noire-i Lycee Victor Augagneur-ben érettségizett.

Hány évesen érettségiznek a diákok a Kongói Köztársaságban?
– Ez nem olyan egyértelmű, mint Magyarországon. Előbb röviden mesélek a kongói közoktatásról. Az általános iskolát, ami hat évig tart, hatévesen kezdik a diákok. Aztán következik a középiskola, aminek az első része négy, a második, a lycee három éves. Így elvben 19 éves korban következik az érettségi.

Miért csak elvben?
– Mert nagyon szelektív a kongói iskolarendszer. Ott csak a legokosabbak, a legtehetősebbek tudják olyan egyenesen végigjárni az évfolyamokat, mint Magyarországon. Csak az általános iskola kötelező, utána a szülők anyagi helyzetén és a kevés ösztöndíjon múlik, ki járhat középiskolába. Ráadásul minden évben záróvizsgát kell tenni. Ha az nem sikerül, akkor évet kell ismételni. Így van, hogy egy osztályt kétszer-háromszor is jár valaki.

Magyarországon a középiskola utolsó éve gyakorlatilag csak az érettségiről szól. Kongóban is így van ez?
– Igen. Sőt, gyakorlatilag a teljes lycee az érettségire koncentrál. Mert az eredményektől függ az egyetemi felvételi, és az államilag finanszírozott helyek. A költségtérítéses nagyon-nagyon drága.

Hány tantárgyból kell érettségizni a lycee végén?
– Az a specializációtól függ. A lycee-ben általános ismeretekre (irodalom, gazdaság, nyelvek), illetve mezőgazdasági, technikai és reáltudományokra specializálódnak a diákok. Így például a reálosoknak matematikából és fizikából kötelező érettségizni, a másik két tantárgyat pedig az alapján választják meg, hogy milyen területre szeretnének felvételizni. Az érettségi előtt három ilyen területet jelölhetnek meg, ami majd már az érettségi eredmények után lesz fontos.

k3

Írásbeli és szóbeli vizsga is van az érettségin?
– Attól függ. Előbb minden tantárgyból írásbelizni kell. Akik a maximumot teljesítik, azoknak szóbelizni már nem kell. De például a nyelvekből írásbeli és szóbeli vizsga is van. A szóbelivel egyébként az írásbeli elégséges eredményét is fel lehet javítani.

Hány órásak az írásbeli vizsgák?
– Általában négyórásak. Az egyiket délelőtt, a másikat délután írják. Összesen két nap van az írásbelikre.

Milyen kompetenciákat vizsgál az érettségi?
– Lexikai és gyakorlati tudást egyformán kérnek. Értened kell a szöveget, hogy meg tudd oldani a feladatot.

Lehet puskázni?
– Egyáltalán nem. A tanterembe lépés előtt megmotoznak, és ha csak lesésen kapnak, kitiltanak az osztályból. Ezért készülnek rá olyan keményen a diákok, gyakorlatilag éjjel-nappal tanulnak. Csak 10 százalékuk tesz sikeres vizsgát. Mindez azért, mert a felsőoktatási helyek száma nagyon korlátozott, nem tudnak mindenkit felvenni. Lehet persze újra próbálkozni, de az iskolában csak kétszer, utána önállóan kell megoldani.

A nemek aránya hogyan oszlik meg az érettségizők között?
– Sokkal több a fiú, mint a lány. Nem tudok pontos adatot mondani, de körülbelül két lány jut tíz fiúra. Általánosságban elmondható, hogy a rendszer és a szülők inkább a fiúkat bátorítják a tanulásra.

k1

Mennyi idő után derülnek ki az eredmények?
– Az érettségik júniusban vannak. A teszteket egy fővárosi központban javítják ki az ország legjobb tanárai körülbelül egy hónap alatt, és utána a rádióban közlik az eredményt.

A pontokat bemondják a rádióban?
– Nem. Minden sikeresen érettségizőnek beolvassák a nevét a minősítéssel (jeles, közepes, stb.) együtt. Ezt többször is elismétlik. Szóval az egész ország tudja, hogy te most leérettségiztél-e, vagy sem. Ha véletlenül lemaradtál az adásról, akkor az iskolában is megnézheted a listát és persze ma már az interneten is.

Meg lehet venni az érettségit Kongóban?
– Nem. Nincs olyan eszközrendszer, sem maffia, amely úgymond érettségi bizonyítványok gyártására képes. Olyan fordulhat elő, hogy a tehetős és befolyásos szülők esetleg odaszólnak a fővárosi központba, hogy egy adott névre figyeljenek oda.

Ballagás és érettségi bankett van Kongóban?
– Nem igazán. Az érettségi előtt van valami ballagásra emlékeztető, de az sem kötelező. Nem is nagyon vesznek részt rajta, mert nem ünnepelnek, amíg nincs eredmény. A rádióadás után érettségi bankett nincs. A család ünnepelhet, ha úgy kívánja.

Az érettségi eredmények hogyan jutnak el az egyetemekre?
– Van egy hivatal, ahol feldolgozzák a sikeres eredményeket és eldöntik, ki melyik egyetemre, milyen szakra mehet. Itt figyelembe veszik, milyen három területet adott meg a diák még az érettségi előtt. Ezek közül mindenkit egy bizonyos helyre küldenek, nincs sorrend, nincs variálás.

Képek: Wikipedia, Flickr

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez