Már Ugandában sem gyújthatnak rá bárhol

Szigorú törvények léptek hatályba Ugandában a dohányzással és a dohánytermékek értékesítésével kapcsolatban.

A dohányzás káros hatásaira eddig nem fordítottak kiemelt figyelmet Ugandában. A dohányzás itt, Afrika szívében nem annyira elterjedt, mint Európában vagy más afrikai országokban, csak nagyon lassan kezdett felfutni a kereskedelem is.

Az új rendelkezés értelmében azokra, akik bárokban, éttermekben, hotelekben rágyújtanak és a közösségi területek, így például iskolák, kórházak, taxiállomások ötvenméteres körzetén belül dohányoznak, 60 amerikai dollár értékű , vagyis nagyjából 17 ezer forintnyi büntetés, illetve 2 hónap elzárás szabható ki.

A törvény szintén tiltja az elektronikus cigaretta és az ízesített dohányt használó vízipipa vagy shisha értékesítését és használatát. Ez a fajta dohányzási forma egyébként az elmúlt években nagyon divatossá vált a főváros, Kampala éjszakai klubjaiban.

Az ugandai kormány a dohányzásellenesség jegyében korlátozta és szűkítette a figyelemfelkelési felületeket, hirdetési és reklámozási lehetőségeket, továbbá 21 évre emelte a vásárlási korhatárt. Megtiltotta a terjesztésben nagy szerepet játszó “egy szál cigaretta” értékesítés lehetőségét.

A kormányszóvivő szerint ez nem azt jelenti, hogy emberek százait kívánják börtönbe zárni, ha megsértik a törvényt, hanem azt, hogy szeretnék elejét venni a dohányzás szélesebb elterjedésének a fiatalok védelmében és a későbbi népegészségügyi problémák megelőzésére.

Persze a törvények betartatását senki nem látja biztosítottnak, mint annak idején a melegek jogait semmibe vevő, sokat vitatott,határozat idején. Van törvény, de nincs végrehajtó, így valószínűleg minden marad a régiben. Hiszen ez Afrika – nemcsak a lehetőségek, hanem a kihívások hazája is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez