Döntöttek: befejezik a maláj gép keresését

A Malaysia Airlines eltűnt MH370-es járata után valószínűleg már csak augusztusig kutatnak.

A Malaysia Airlines MH370-es járatának keresése a dél-indiai-óceánon várhatóan augusztus elején befejeződik – közölte a kutatás vezetője. Kevesebb mint 15 ezer négyzetkilométer van hátra abból a 120 ezer négyzetkilométeres területből Nyugat-Ausztráliában, ahol az utasszállító vélhetően lezuhant. Az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Hivatal vezetője, Martin Dolan szerint nincs ok arra, hogy a keresési zónát tovább bővítsék.

„Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk az eltűnt gépet, de úgy néz ki, hogy a keresés július végén, augusztus elején befejeződik” – mondta Dolan az újságoknak. „A technikai feltételek adottak a további kutatáshoz, de a szükséges források már a kormányon múlnak.” A remény, hogy megtalálják a 2014-ben 239 emberrel a fedélzetén nyomtalanul eltűnt Boeing 777-es gépet, egyre kisebb. „Bár nagy lesz a csalódás, ha nem találjuk meg. A legrosszabb, amit történhet, hogy kiderül: nem ezen a területen kell keresni.”

Miután semmilyen nyomot nem találtak a keresési területen, csak találgatások vannak arról, hogy mi történt az MH370-es járat fedélzetén. Korábban öt roncsdarabot leltek több ezer kilométerrel arrébb, Dél-Afrikában, Mauritiusnál, Mozambiknál és Réunion szigetnél, melyekről azt feltételezik, hogy a géphez tartoztak. Ezeket valószínűleg az áramlatok vitték oda.

hthtzhz

Három hajó jelenleg is keresi a gépet, de a rossz időjárás és a hatalmas hullámok akadályozzák a munkát.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez