Eurómilliókra perlik Putyint az áldozatok hozzátartozói

Az Emberi Jogok Európai Bíróságánál benyújtott kereset alapján több millió eurós kártérítést követelnek a két éve Ukrajnában lezuhant malajziai utasszállító áldozatainak családtagjai.

A Sydney Morning Herald című ausztrál lapinformációi szerint a keresetet május 9-én nyújtotta be a strasbourgi testülethez az ausztrál LHD Lawyers ügyvédi iroda harminchárom ausztrál, új-zélandi és malajziai családtag nevében, akik utasonként 6,4 millió euró kártérítést követelnek.

A Malaysian Airlines malajziai légitársaság 2014. július 17-én Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata 298 emberrel – többségében holland állampolgárokkal – a fedélzetén az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen zuhant le, miután feltehetően egy légvédelmi rakéta felrobbant a bal oldala mellett.

Néhány áldozat családja fontolgatja a Malaysian Airlines perbe fogását is, és kártérítést követelnek a kieső jövedelmek és a családtagokat ért trauma miatt.

Az LHD Lawyers által benyújtott dokumentumok szerint Oroszország arra törekedett, hogy eltitkolja az incidensben játszott szerepét.

A szerencsétlenség körülményeit kivizsgáló holland nyomozás tavaly arra a következtetésre jutott, hogy orosz-szovjet gyártmányú föld-levegő rakétával lőtték le az utasszállítót az oroszbarát szakadárok kezén lévő terület légterében. A vizsgálatot lezáró dokumentum a tragédia felelőseit nem nevezte meg.

Februárban az ügy kapcsán indított bűnügyi vizsgálat nyomozói közölték, remélik, hogy néhány hónapon belül kiderítik, honnan származik a rakéta.

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez