Két francia fesztivál lemondta az Eagles of Death Metal koncertjét

Mégpedig azért, mert az énekes szidta a muzulmánokat. Láttam, hogy kifütyülik a terrorakció áldozatainak emlékét és ünneplik a terroristákat – nyilatkozta Jesse Hughes.

Az amerikai Eagles of Death Metal együttes játszott a koncerten a Bataclan színházban Párizsban tavaly novemberben, amikor iszlamista terroristák válogatás nélkül gyilkoltak. 89 embert öltek meg. A párizsi terrortámadásoknak összesen 130 halottjuk volt tavaly november 13-án. Jesse Hughes arra célzott az interjúban, hogy november 17-én a görög-török válogatott futballmérkőzésen a török közönség egy része szimpátiáját fejezte ki a terrorakcióval. De olyant is mondott márciusban, hogy a Bataclan muszlim személyzete is részt vett a koncerthely elleni támadásban – ezt a Bataclan kikérte magának, és ő azóta ezért bocsánatot is kért.

Az Eagles of Death Metal azóta már fellépett Párizsban, bár nem a Bataclan színházban. Jesse Hughes közismert arról, hogy támogatja a fegyverviselést az Egyesült Államokban. Donald Trump nemrég közölte, hogy ő mindenképp megvédi az amerikaiaknak ezt a jogát. Obama elnök többször kérte a törvényhozást, hogy korlátozza a fegyverviselést. Az Egyesült Államokban rendszeresen hajtanak végre csoportos emberirtást civilek, olykor fiatalkorúak is. Jesse Hughes, az Eagles of Death Metal énekese közölte: mindenképp Donald Trumpra szavaz majd novemberben.

Két francia fesztivál rendezői viszont azt közölték: ezek után eltekintenek az Eagles of Death Metal szereplésétől. Döntésüket azzal indokolták, hogy az amerikai együttes énekese általában a muzulmánokat tette felelőssé a párizsi iszlamista merényletekért. Franciaországban több mint 5 millió muzulmán él. Ezért ez a kérdés különösen érzékeny, hiszen a koncertlátogató fiatal nemzedéken belül különösen magas az arányuk. A francia terrorelhárítás szerint a muzulmán fiatalok 1-2 százaléka szimpatizálhat a terrorizmussal. Az Eagles of Death Metal jelenleg világkörüli turnén van. Számukra igazán a párizsi merénylet hozta meg a világhírt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez