Terítéken a zaklatásellenes törvény Japánban

Egy rajongója szúrta le a 20 éves japán énekesnőt, Tomita Mayu-t. Az eset óriási vitát váltott ki Japánban, sokak szerint megkérdőjelezi a zaklatásellenes törvény hatékonyságát.

Japánban létezik egy törvény, amely bünteti azokat az elvakult rajongókat, akik hírességeket követnek és zaklatnak. A jelenség nem újdonság, Japánban és Dél-Korában rengeteg őrült rajongó van, akik bármit megtennének, hogy közel kerülhessenek kedvencükhöz. Képesek egész nap követni a kiszemelt sztárt. Most sokan arra panaszkodnak, hogy a törvény nem tér ki az internetes zaklatásra.

A jelenlegi, követés és zaklatás elleni törvény nem segíti azokat, akiket online zaklatnak, például a közösségi oldalakon – mondja Shizumu Yohei tokiói ügyvéd, aki jártas a becsületsértési ügyekben.

Ahogy mi is hírül adtuk, Iwazaki Tomohiro 27 éves fiú késsel támadt szeretett bálványára, és közel kéttucatszor megszúrta őt a nyakán és a mellkasán, mert az énekesnő visszautasította ajándékát. Mint kiderült, a fiú korábban számos üzenettel bombázta a lányt Twitteren.

werfefdsf

Az énekesnő még mindig kórházban van, kritikus az állapota. Tudta, hogy veszélyben van, ezért korábban el is ment a rendőrségre, és jelentette, hogy Iwazaki online zaklatja. A rendőrök nem vették komolyan, mert nem voltak biztosak benne, hogy az üzeneteket valóban Iwazaki írta. Még annyit sem tettek meg, hogy átadják az ügyet annak az egységnek, melynek feladata az internetes fenyegetések levadászása, mert szerintük az üzenetek nem tartalmaztak fenyegetést.

Tomita anyja, aki Kiotóban él, felhívta a rendőrséget, hogy vegyék komolyan a dolgot, Iwazaki ugyanis szintén Kiotóban lakik. De azt mondták neki, hogy lépjen kapcsolatba a tokiói rendőrséggel, mert a lánya viszont ott él.

A támadó fiú ügyvédje szerint jobb lett volna, ha a rendőrség felkeresi őt, mert talán elrettentette volna attól, hogy tényleg megtámadja a lányt. Mint kiderült: a fiú számos alkalommal kérte az énekesnőt, hogy járjon vele, de a lány visszautasította. A fiú ezért lett mérges. A hab a tortán pedig az volt, mikor a koncert előtt még a fiú ajándékát sem fogadta el.

stalking

A jelenlegi zaklatásellenes törvény nem tiltja az üzenetek küldését közösségi oldalakon, ha azok láthatóak mások számára is, ellenben tiltja a tartós, nem kívánt kapcsolatot telefonon, faxon és e-mailben. A jogszabály csak akkor foglalkozik az üzenetekkel, ha azok erősen fenyegetőek. A probléma most az volt, hogy a rendőrség ezt az esetet nem vette komolyan.

Shizumu Yohei tokiói ügyvéd azt mondja: szükség van a jelenlegi jogszabály módosítására, hogy jobban tudják figyelni az ilyen zaklatásokat, és megakadályozzák a hasonló tragikus eseteket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez