A Csád-tó környékén a legszerencsétlenebbek a menekültek

Óriási pusztítást okoz az elsivatagosodás, a Boko Haram nevű szélsőséges csoport, valamint a megélhetéshez szükséges források hiánya – mondta kedden Stephen O’Brien, az ENSZ humanitárius műveletekért felelős vezetője az isztambuli Humanitárius Világ-csúcstalálkozón (HWS).

A vöröskereszt egyik tisztségviselője a találkozón megjegyezte, a Csád-tó környékén élők szenvedése és a válságra adott humanitárius válasz között sokkal nagyobb a szakadék, mint Szíria, Irak vagy Jemen esetén.

Az ENSZ becslései szerint több mint 2,4 millióan kényszerültek a tó környékén fekvő otthonaik elhagyására a térségben dúló erőszak miatt. Számos családnak többször is menekülnie kellett.A világszervezet becslései szerint több mint 480 ezer gyermek veszítheti életét, ha nem jut hamarosan élelmiszer-segélyhez. Ezen felül mintegy hárommillió embert érint a súlyos élelmiszerhiány, legtöbbjüket Nigéria északkeleti részén. Kamerun északi részén idén megnégyszereződött az élelmiszer-segélyre szorulók száma. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) közölte, sürgős választ készítenek elő, hogy elkerülhessék az éhínséget.

Idén a világszervezet 535 millió dolláros segélyfelhívást tett közzé, azonban a térség megsegítése érdekében közzétett tavalyi felhívásban szereplő összegnek is csupán negyven százalékát sikerült összegyűjtenie.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez