Élelmiszerhiány miatt kegyelem jár a börtönbe zárt nőknek

Erről Zimbabwe mindenható úra, Robert Mugabe elnök döntött, aki amnesztiát adott minden olyan, börtönben lévő nőnek, akit nem ítéltek halálra vagy életfogytiglanra.

580 bebörtönzött nő kapott kegyelmet Mugabe elnöktől, aki hivatalosan nem indokolta meg a döntését. A háttérben viszont minden bizonnyal az áll, hogy Zimbabwéban egyre nagyobb problémát jelent az élelmiszerhiány, emellett a kormánynak nincsen pénze arra, hogy fenntartsa az országban működő 46 börtönt és gondoskodjon az elítéltek ellátásáról.

A zimbabwei börtönök és fegyházak szóvivője, Priscilla Mthembo azonban elmondta, hogy csakis azok a nők kapnak kegyelmet és kezdhetnek új életet, akik nem követtek el súlyos bűncselekményeket, és nem ítélték halálra vagy életfogytiglanra őket. A gyilkosoknak, nemi erőszak elkövetőinek, fegyveres rablóknak és autótolvajoknak, illetve a sorozatos visszaesőknek viszont esélyük sem lesz a szabadulásra – mondta a szóvivő, aki viszont megjegyezte, hogy a kiskorú, kevésbé súlyos bűncselekményeket elkövető férfiakra is kiterjeszthetik majd az amnesztiát.

A becslések szerint több mint 2000 elítélt reménykedhet abban, hogy Mugabe elnök hamarosan nekik is megkegyelmez –  ami nemcsak számukra, de a börtönök számára is nagy megkönnyebbülés lesz.

A zimbabwei büntetésvégrehajtási intézmények ugyanis siralmas állapotban vannak, ráadásul jóval több embert tartanak fogva bennük, mint ahányra eredetileg tervezték őket. Ezért nem véletlenül mondják azt, hogy egy zimbabwei börtönbüntetés felér egy halálbüntetéssel. Egészségügyi ellátás ugyanis nincsen, a zárkák zsúfolásig tele vannak, ellátás viszont alig van. A rendkívül rossz körülmények miatt 2015 márciusában börtönlázadásra is sor került. A börtönöröknek éleslőszert kellett bevetniük, hogy leverjék a zendülést, ami főként az élelmiszerhiány miatt robbant ki. A nem sok nyilvánosságot kapott incidensben öt elítélt halt meg.

kép:icrc.org

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez