Bankett nem volt, hanem öt napig ittunk a vizsgák után – érettségi indiai módra

India nemcsak a hetedik legnagyobb és egyik legdinamikusabban fejlődő ország a világon, de a második legnépesebb is. Vajon a diákok milliói hogyan élik meg az érettségi kihívásait? Erről kérdeztük Umaid Vikramaditya Guptát, aki Újdelhiben érettségizett.

- Hány éves korukban érettségiznek a diákok Indiában?
– Nálunk a középiskola két kétéves szakaszra oszlik. Az érettségit a 4. évfolyam végén, 17-18 korukban teszik le a diákok.

i7

Hány tantárgyból kell vizsgázni?
– Ötből. Ebből legalább az egyiket valamilyen nyelvből kell letenni. A középiskolákban általában három szakirány létezik: általános, reál és bölcsész. A tantárgyak kiválasztásakor figyelembe veszik a továbbtanulást. Nem minden tantárgynál van külön szóbeli és írásbeli. Biológiából és pszichológiából például van, de matekból és fizikából nincs. Az írásbelik háromórásak és a teljes érettségit egy hónap alatt kell megcsinálni. A diákokat egyébként külsős tanárok vizsgáztatják.

i6

Ez pontosan mit jelent?
– Indiában az emberi erőforrások minisztériuma szervezi az érettségit és az általa jegyzett szervezetek vizsgáztatnak. Az én érettségimet például az ország legnagyobb ilyen szervezete, a CBSE (Central Board of Secondary Education) intézte. Konkrétan nem is a saját iskolámban, hanem egy másik helyen vizsgáztam.
Puskázni lehet?
– Mivel egy kormányzati intézmény bonyolítja az érettségiket, minden nagyon szigorú. A csalót felfüggeszthetik, de akár börtönbe is kerülhet. Korábban például három évre ítéltek valakit, amiért más helyett írta meg a társadalomismeret tesztet. De ilyen azért ritkán van.

i8

A magyar középiskolák utolsó éve szinte csak az érettségiről szól. Indiában is így van ez?
– Igen. De nálunk nagyobb a verseny a hatalmas népesség miatt. Internetes források szerint évente több mint húsz millióan érettségiznek és csupán 640 felsőoktatási intézmény van az országban. Tavaly például néhány egyetem nem vette fel azokat, akiknek az átlageredménye nem érte el a 99 százalékot. A szegényebb diákokra nagyobb nyomás hárul a család elvárásai miatt, akik tőlük remélik a boldogabb jövőt. A stressz miatt nem egyszer öngyilkosságba menekülnek a diákok.

i4

Tehát az érettségi eredménytől függ a felvételi?
– Az állami egyetemeken van egy minimumhatár. Ha ezt nem éri el a diák eredménye, akkor nem veszik fel. Ez a határ az egyetemektől és a szakoktól függően változik. Például egy gazdasági szakra nagyobb százalékot kell vinni, mint a filozófiára. A magán iskolák kevésbé szigorúak. A mérnökök, orvosok, építészek, művészek esetében viszont külön felvételiztethetnek az iskolák. Ilyenkor az érettségi eredmények kevésbé számítanak.

i3

A kasztrendszer hogyan hat az érettségire?
– A rezervációs rendszer miatt akár pozitív diszkriminációról is beszélhetünk. Ez egy alkotmánymódosítás, amely adott számú férőhelyet tart fenn a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok (törzsek, kasztok) számára. Emiatt előfordul, hogy a gyengébben teljesítő diákot veszik fel az erősebb helyett.

i1

Ballagás, vagy érettségi bankett van Indiában?
– Hivatalos ünnepségek nincsenek. Nálunk volt valami búcsúféle az iskolától, de még az érettségi előtt. Miután mindenből levizsgáztunk kriketteztünk egyet a barátaimmal és utána öt napon át ittunk.

Képek: Iskola és érettségi Indiában (Umaid Vikramaditya Gupta)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez