Ez a világ legbiztonságosabb repülőtere

Több mint 40 ország szakértői érkeznek a jövő hónapban az izraeli Ben Gurion repülőtérre, hogy megtudják: hogyan nyerte el a légikikötő a világ legbiztonságosabbja címet. Nemcsak azzal, hogy ott gondosan átvizsgálnak jóval a felszállás előtt minden utast, gépet és reptéri alkalmazottat – adta hírül a CNN.

Az amerikai hírtelevízió újságírója azzal kezdte riportját, hogy nem tudhatjuk meg, mik is a biztonsági ellenőrzés részei – hisz ezek titkossága is a biztonsági protokoll része. Azt viszont elárulta, hogy ő maga három különböző ellenőrzésen esett át, amíg bejutott a nemzetközi terminálra.

Ezzel azonban nemcsak az Izraelből induló, hanem az oda érkező gépek utasai, pilótái és légiutaskísérői is így vannak. Már jóval azelőtt alaposan ellenőrzik őket, mielőtt belépnének az izraeli légtérbe. A biztonsági műveleti központ napi 24 órában, heti hét napon folyamatosan működik a Ben Gurionon.

reptér

Minden percben nagy a nyomás: semmilyen rendkívüli esemény nem marad figyelem nélkül. Nincs helye hibának. Ha le kellene zárni a repteret, Izrael légi úton megközelíthetetlenné válna. Erre egyébként majdnem volt is példa 2014 nyarán, amikor a Ben Gurionra kilőtt Hamász-rakéták miatt a külföldi légitársaságok néhány napig elkerülték Izraelt. 

De még a legszigorúbb biztonsági intézkedéseken is szigorítanak olyan aggasztó események után, mint például a párizsi és brüsszeli terrortámadások voltak, vagy az EgyptAir gépének lezuhanása.

Legutóbb februárban adott ki új irányelveket a Ben Gurion repülőtér az oda repülő légitársaságoknak. Ahogy Shalom Dolev, a légikikötő biztonsági szakértője elmondta, ma nem az utasok jelentik az egyetlen fenyegetést, a kör kiterjed az alkalmazottakra is. Azok a bennfentesek, akik ott dolgoznak, vagy éppen az üdülőhelyeken segítenek a vendégeknek, ugyanúgy hozzáférhetnek a csomagokhoz, mint a legénység tagjai.  És akkor még nem beszéltünk az öngyilkos pilótákról, akik a 90-es évek elején jelentek meg. Szóval van mire figyelni, és ezt meg is teszik. Ezért látogatnak rendszeresen tapasztalatszerzésre külföldi szakértők a Ben Gurionra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez