Megállíthatatlanul terjednek a húsevő szúnyogok

Korábban főleg Szíriában okoztak bajt, de ott már nem tudják őket kordában tartani.

Ahogy milliók változtatnak helyet a borzalmak elől menekülve a Közel-Keleten, úgy jelenik meg egyre gyakrabban a betegség is, melyet a fertőzött lepkeszúnyogok (vagy angol nevükből fordítva homoklegyek) okoznak. A csípésük nyomán az aleppói fekélyként is ismert bőrbetegség okoz komoly sebeket, majd csúnya hegeket az arcon és a testen. Gyakorlatilag felemészti a környzetében a húst.

2013-ban már körülbelül 82,000 ezer fertőzött volt Szíriában a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság adatai szerint. Ma az Iszlám Állam által uralt területeken, Rakkában, Del Azzorban, Haszakában üti fel a fejét a leggyakrabban a kór, a cutan leishmaniasis.

A polgárháború előtt a szíriai kormány gyakori permetezéssel igyekezett irtani a lepkeszúnyogokat. De ennek 2011-ben vége lett. A permetezéshez használt helikoptereket ma a harcokban veti be. Így aztán az új generációból sokan egész életükön át hordozni fogják a rémes sebeket – mondja Souheil Habbal szíriai-amerikai orvos, aki 2013-ban tért haza, hogy felvegye a harcot az akkor kitört járvánnyal.

A háború  nemcsak a prioritásokat változtatta meg, sok helyen elpusztította az egészségügyi létesítményeket. Ahol mégsem, ott ott elsősorban a harcok sérültjeit igyekeznek ellátni. Vagy azokat, akik krónikus betegségektől szenvednek, például a cukorbetegeket. Több területen állandó a tiszta víz hiánya, és a helyzet kedvez a lepkeszúnyogok szaporodásának. A romok közt rengeteg a rágcsáló, és azok is hordozzák a parazitákat. Amelyek tényleg szúnyogokra hasonlítanak, de olyan kicsik, hogy alig láthatók, és a csípésüket sem érezni – mondja a doktor.

oltás

A helyzeten most nonprofit szervezetek próbálnak segíteni. A gyógymód viszont a szíriai egészségügyi minisztérium egyik tanácsadója, Waleed al-Salem szerint nagyon drága, a gyógyszerekhez is borzasztóan nehéz hozzájutni.

2012 őszén Libanonban is felütötte a fejét a kór, szíriai menekültek között – mondják a betegségek ellenőrzésével és kordában tartásával foglalkozó szakértők. Először az ország északi részén, majd más táborokban is. Viszont a médiában terjedő hírekkel ellentétben emberről emberre nem terjed – állítja az Al Arabiya televíziónak Al-Salem doktor. A cutan leishmaniasist csakis lepkeszúnyogtól lehet elkapni. “Ha egy fertőzött menekült mondjuk Németországba megy, akkor nulla a kockázata annak, hogy bárki más is megfertőződik, mert ott nincsenek ilyen trópusi rovarok.”

Vannak viszont a Közel-Kelet más országaiban, Észak-Afrikában, a mediterrán térségben és Latin-Amerikában. Egy időben még a görög szigeteken és Spanyolországban is voltak – mondja Al-Salem. Hogy máshol nem okoz akkora gondot a dolog, mint Szíriában, annak az az oka, hogy viszonylag könnyű kontrollálni és kordában tartani a helyzetet, ha megvannak ehhez a megfelelő eszközök.

De Szíriában most nincsenek meg. És most, hogy már több mint 4 millió szíriai hagyta el hazáját, a betegség megjelent Libanon mellett Törökországban és Jordániában is. “Nagyon rossz a helyzet. A kór drámai módon terjedt el Szíriában, de a környékbeli országokba, sőt, még Dél-Európába is eljut a menekültekkel” – mondta a brit Daily Mailnek Dr. Waleed Al-Salem.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez