Évtizedek óta nem látott vihar volt Dél-Németországban

Évtizedek óta nem látott vihar csapott le vasárnap Németországra, amelynek déli tartományait több helyütt néhány óra leforgása alatt több heti csapadék árasztotta el. Az esőzések, a földcsuszamlások következtében a jelenlegi adatok szerint legalább négyen életüket vesztették. Az utcákon sok helyen még több méteres víz áll, akadozik a közlekedés és sokan nem tudtak eljutni reggel a munkahelyükre sem.

Németország déli részén több tartományban évtizedek óta nem tapasztalt erősségű vihar pusztított, helyenként 1-2 óra alatt annyi eső esett, amennyi máskor hetek alatt.

A dél-németországi Braunsbachban kilépett a medréből a Kocher-folyó. A víz akkor erővel és olyan gyorsan tört be az utcákra, hogy esély sem volt a menekülésre. A sebesen hömpölygő villámáradat autókat, embereket sodort el, többen megsérültek. Biberachban kisebb földcsuszamlás is volt.

Több másik déli tartományra is lecsapott a vihar és az özönvízszerű eső. Szakemberek szerint a környéken évtizedek óta nem volt ekkora vihar. A területen az első becslések szerint több millió eurós a kár: Autóroncsok, épületdarabok, kidőlt fák és törmelék hever mindenfelé az utcákon.

A baden-württenbergi Biberach környékét is nagy mértékben sújtotta az árvíz. Egy kisebb földcsuszamlás fákat sodort el, a víz kimosta a töltést sok helyen a vasúti sínek alól, házakat árasztott el. Swäbisch Gmündben helyenként még több méteres méteres víz áll az utcákon, a közlekedési lámpák is alig látszódnak ki a vízből.

A Rems-folyó vízszintje néhány óra alatt csaknem három métert emelkedett az esőzések miatt, és kilépett a medréből. Itt is utakat, házakat, hidakat mosott el a víz. A településen meghalt egy tűzoltó, amikor ki akart menteni egy vasúti aluljáróból egy embert, akinek később már csak a holttestét tudták kimenteni, Weissbachban pedig egy 60 éves férfi holttestére bukkantak egy elárasztott mélygarázsban. Az ugyancsak Baden-Württemberg tartománybeli Schorndorfnál még vasárnap este egy 13 éves kislány halt meg, aki egy vasúti híd alatt keresett menedéket a vihar elől, és elsodorta egy vonat. Vele volt egy 12 éves kisfiú, aki nem sérült meg, de pszichológusok segítségére van szüksége a megrázkódtatás miatt.

Az áradások és földcsuszamlások miatt több térségben akadozik a közlekedés, és több tucat ház pincéjét árasztotta el a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint hétfőn lassan továbbvonul Franciaország felé és Németország nyugati részén heves esőzést, helyenként jégesőt okozhat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez