Történelmi ítélet született, örökre rács mögé kerül Afrika Pinochetje

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Szenegálban Hissene Habre volt csádi diktátort, aki 1982-ben a CIA segítségével ragadta magához a hatalmat, majd egy olyan önkényuralmi rendszert hozott létre, amely 40 ezer ember halálát eredményezte.

Örömujjongással fogadták a bíróság döntését azoknak az áldozatoknak a hozzátartozó, akiknek a szerettei Hissene Habre uralma alatt vesztették életüket. Az Afrikai Unió által támogatott és a szenegáli fővárosban felállított Különleges Afrikai Törvényszék ugyanis életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a volt csádi elnököt, miután bűnösnek találta emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésében. Habrénak 15 nap áll rendelkezésre, hogy fellebbezzen az ítélet ellen, amit nem hajlandó elfogadni: megkérdőjelezi a bíróság törvényességét, és az ellene felhozott vádakat is.

Önmagában az egész per, az ítélet és maga a törvényszék felállítása történelmi mérföldkő Afrika történetében. Először fordult elő ugyanis, hogy az Afrikai Unió a sarkára állt, és támogatta egy olyan bíróság felállítását, amely kifejezetten egy még életben lévő volt afrikai elnök bűneit volt hivatott kivizsgálni, majd ítéletet hozni.

Hissene Habre 1982-ben került hatalomra, amerikai és francia segítséggel. Elnöksége alatt 40 ezer ember halt erőszakos halált. Titkosrendőrsége mindenkit megfigyelt, levadászott és megkínzott, akik veszélyt jelentettek hatalmára és bírálni merészelték őt. Végül 1990-ben, Idriss Deby vezetésével egy puccsal eltávolították hatalmából és külföldi száműzetésbe vonult Szenegálba, ahol hosszú évekig biztonságban érezhette magát. Hazájában egyébként a távollétében 2008-ban halálra ítélték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez