Már a Szent Gotthárd a világ leghosszabb alagútja

Svájci pontossággal határidőre épült meg az alagút, mely 57 kilométer hosszú és 11,1 milliárd euróba került. Vagyis csodák csodájára nem lépték túl a költségvetési kereteket. A megnyitó ünnepségen a svájci vezetők mellett részt vesz Angela Merkel kancellár, Hollande francia köztársasági elnök és Renzi olasz miniszterelnök is. Mostantól három órára rövidül az utazás Zürich és Milánó között. Ez 45 perccel jelent kevesebbet az eddiginél.

A Csalagút csak 50,7 kilométer hosszú, így a Szent Gotthardé az első hely. A forgalom sokkal gyorsabb lesz, hiszen eddig a vonatnak 1500 kilométeres magasságba is fel kellett kapaszkodnia. Ma alig több mint 500 méter a maximum a tengerszint felett.

Az alagútépítés tapasztalatait figyelembe veszik egy másik hasonló alpesi átjáró esetében is – a Ceneri alagútnak 2019-ben kell elkészülnie. Van egy nagy uniós terv is, mely igen lerövidítené a Lyon és Torinó közötti utat. Ez az alagút a tervek szerint 2030-ban lehet működőképes, de mivel a svájci pontosság nem garantált, így a határidő is bizonytalan, a költségek túllépése pedig szinte biztosra vehető…

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez