Új fejezet: az Iszlám Állam globális támadásokra fókuszál

Új fejezet kezdődött az Iszlám Állam működésében – állítják az ENSZ jelentéskészítői. Mégpedig a civil célpontok ellen irányuló globális támadások fejezete.

Miközben nem tud újabb területeket nyerni Szíriában és Irakban, sőt az eddigiekből is veszített már, a globális fenyegetés, amit az Iszlám Állam jelent, továbbra is nagy és egyre több területre terjed ki. Ezt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár állapította meg tegnap közzétett jelentésében. Mint ahogy azt is, hogy az eddigi külföldi merényletek alapján megnőtt annak a veszélye, hogy gyakoribbá válnak az olyan alaposan előkészített és központilag irányított terrorakciók, amelyeknek civilek a célpontjai.

Az elmúlt fél évben 11 országban hajtott végre támadásokat az Iszlám Állam, több mint félezer embert ölt meg és sok száz volt a sebesültek száma is. És ebben nincsenek benne azok az államok, amelyekben az ISIS de facto háborút visel, vagyis Szíria, Irak, Jemen és Líbia.

A jelentés arra is kitér, hogy egyre több “külföldi terrorharcos” tér vissza hazájába Szíriából és Irakból, és jóllehet néhányan közülük időközben és a gyakorlatban kiábrándultak az Iszlám Államból, sokakban megvan a szándék és a képesség arra, hogy hazájukban terrorakciókat hajtsanak végre. Washington például éppen a napokban figyelmeztette az amerikai polgárokat arra, hogy ne utazzanak a foci-Eb-re Franciaországba, mert nagy ott a merényletek veszélye. De ugyanerről beszélt az Europol főnöke is. Közben Ukrajnában letartóztattak két szíriai férfit, akik a helyi titkosszolgálat szerint az Iszlam Állam harcosai, és merényletekre készültek az Európai Unióban.

Az Iszlám Állam egyre nagyobb szerepet biztosít Szírián és Irakon kívül működő csoportjainak, sőt még vagyona egy részét is hozzájuk irényítja át, ahogy nő rajta a nyomás a két közel-keleti országban – áll az ENSZ-jelentésben. Jóllehet pénzügyi alapjait az utóbbi időben megrengette, hogy a nemzetközi kolíció légicsapásai nyomán 30-50 százalékkal kevesebb kőolajat tud kitermelni és eladni, mint korábban, úgy tűnik, az ISIS még mindig nem szűkölködik fegyverekben és lőszerekben.

Fotó: emlékezés a novemberi párizsi támadások áldozataira / EPA

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez