Az űrből érkezett Tutenhamon tőre

A legújabb tudományos elemzések “erősen alátámasztják” azt a teóriát, hogy Tutenhamon fáraó 3300 éves tőrét olyan fémből kovácsolták, amely egy meteorittal érkezett a Földre.

“Amit találtunk a tőr tanulmányozása közben, megerősíti, hogy az ókori egyiptomiak nagyra értékelték a meteoritfémeket, amikor értékes tárgyakat készítettek” – mondták olasz és egyiptomi tudósok, akik együtt vetették alá röntgenes elemzésnek a díszes fegyvert a kairói múzeumban.

A 19 évesen, alig kilenc évnyi uralkodás után Krisztus előtt 1324-ben elhunyt fáraó sírját 1922-ben találta meg a brit Howard Carter. Az érintetlen temetkezési hely minden idők legnagyobb fáraókori kincsestára volt: a rengeteg tárgy között ott volt Tutenhamon 11 kilós aranymaszkja is, amely a többi kinccsel együtt a Tahrír tér közelében lévő múzeumban látható. A felfedezés élesztette fel a tömeges érdeklődést az egyiptológia iránt.

Carter a most vizsgált tőrt a gyerekfáraó jobb combján találta a múmia gyolcsszalagjai alatt. A pengéje vas, a markolata pedig gazdagon diszített arany, és egy hegyikristály gombban végződik.

A felfedezés egy korábbinak a párja: 2013-ban egy 5 ezer éves temetőt vizsgáltak meg az alsó-egyiptomi faluban, El-Gerzeh-ben, és ott olyan kezdetleges, vasből készült műalkotásokra bukkantak, amelyekről kiderült: a legrégebbi ismert meteoritból készült tárgyak – írta a múlt hónapban egy tudományos szakfolyóirat, a Meteoritics & Planetary Science.

Tutenhamon tőrje arról is árulkodik, hogy az ókori egyiptomiak mesterei voltak a vas megmunkálásának. Sőt: a 19. dinasztia idején – ez követte Ehnaton dinasztiáját, melybe Tutenhamon is tartozott – új kifejezés jelent meg, az “ég vasa”. Ez azt sugallja, hogy a ritka vasdarabok tényleg az égből hullottak alá – mondják a tanulmány készítői. Mahmoud el-Halwagy, az Egyiptomi Múzeum egykori igazgatója – aki maga is részt vett a kutatásban – ugyanakkor nem biztos benne, hogy a régi egyiptomiak tényleg tisztában voltak azzal, hogy ez a vas egy meteorittal érkezett. Szerinte egyszerűen csak ott hevertek ezek a fémet tartalmazó kövek, és az emberek természetesen használták őket.

A Föld más részein talált ősi vastárgyakról szintén azt bizonyították be a tudósok, hogy az anyaguk meteorokból származik. Például a grönlandi inuitok vasszerszámairól, a Vasember nevű buddhista szoborról vagy arról a két fejszéről, melyeket Lengyelország két különböző ásatásán tártak fel.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez