Nigériai az OPEC új főnöke

Semleges és profi – ezért kapta a legtöbb szavazatot Mohammed Barkindo, aki korábban már volt helyettes főtitkár az OPEC-ben. 20 évig dolgozott Nigéria nemzeti olajtársaságánál, 2009-ben és 2010-ben már ő volt ott a főnök.

Szakértelme tehát nem lehet vitás. De legalább ilyen fontos az, hogy semleges a nagy vitában, mely megosztja az olajexportáló országok szervezetét.

Az olajárak drámai csökkenése súlyos dilemma elé állított minden olyan országot, mely elsősorban az olaj eladásából élt és él. Egyes államok, mint Venezuela, egyenesen a csőd szélére kerültek. Ezek az országok valamiféle olyan szabályozást szeretnének elérni, mely elvezetne az olaj árának fokozatos emeléséhez is. Szaúd-Arábia viszont azon az állásponton van, hogy nincs szükség ilyen szabályozásra, amely amúgy is lehetetlen, hiszen senki sem tartaná be. Irán, mely az embargó feloldása után most kiléphetett a világpiacra, természetesen azonnal közölte: szó sem lehet semmilyen szabályozásról!

Mi a nigériai álláspont? Afrika legnépesebb állama is az olajból él. Annak ára alapjaiban érinti a költségvetés alakulását. Ennek ellenére Nigéria realista: tudja, hogy Szaúd-Arábia és az Öböl menti olajmonarchiák ellenében nem lehet cselekedni, ezért semleges az OPEC nagy vitájában. Ezt az álláspontot képviseli az új főtitkár is, aki augusztusban veszi át a főnöki posztot az OPEC-ben líbiai elődjétől.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez