Tigrisbotrány – 500 dollár egy palack tigrisbor Kínában

Az újgazdagok szívesen vendégelik meg az államhivatalnokokat tigrisborral Kínában, ahol több mint ötezer tigrist tenyésztenek farmokon miközben szabadon már csak 50-en élnek a Mennyei Birodalomban. A leghíresebb tigrisbort Thaiföldön állították elő buddhista szerzetesek. Ám a világhírű Tigris Templom bezárt, miután több mint ezer katona és rendőr lerohanta a Bangkoktól nyugatra fekvő pagodavárost. A kolostor 22 szerzetese ellen emeltek vádat, miután 40 tigriskölyköt találtak a hűtőben.

Tavaly több mint negyedmillió látogató kereste fel a Tigris Templomot Thaiföldön. A leghíresebb a Jay Z- Beyonce házaspár volt a lányával. Ők lettek a reklámarcok. A Tigris Templomba 5000 forintért lehetett belépni, és 7000-ret kellett fizetni azért, hogy valaki a sáfrány színű száriban szorgoskodó szerzetesekkel együtt etethesse a tigriskölyköket.

Most ennek valószínűleg minden bizonnyal vége, hiszen kiderült: a szerzetesek óriási üzletet bonyolítottak le az egész világon védett állatoknak számító tigrisekkel. A 137 tigrist elszállították a pagodavárosból. Thaiföldön az állatvédők szerint több mint 1450 tigrist tartanak farmokon rémes körülmények között. Ezzel Thaiföld a második helyen áll Kína mögött.

A tigrisbor tényleg tigrisekből készül. A csontjaikból.
A tigrisbor tényleg tigrisekből készül. A csontjaikból.

A tigrisbiznisz több milliárd dollárt mozgat meg. A fő piac Kína, de szinte minden ázsiai országban van kereslet a védett állatokra. A Tigris Templom Thaiföldön megfelelő vallási védelmet jelentett eddig. Az érdekes intézményről a vilagszam.hu beszámolójában olvashatnak részletesebben. Miután fény derült a szerzetesek visszaéléseire, immár mindenki előtt világos lehet, hogy törvénytelen gazdagodásról van szó. De hát egy szegény országban, mint mondjuk Laosz, ez kevés embert érdekel. Állítólag ott több mint 400 tigrist nevelnek a hatalmas kínai piac számára. Az isten háta mögötti területeken működő tigrisfarmokat senki sem ellenőrzi. Az ott készülő tigrisbor mindig jó arra, hogy megvesztegesse az ellenőrzést esetleg komolyan vevő államhivatalnokokat. Így még sokáig koccinthatnak 500 dolláros tigrisborral Kínában az újgazdagok. A Tigris Templom bezárása Thaiföldön legfeljebb azt jelenti: kicsit még drágább lesz a tigrisbor Ázsiában.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez