Terrortámadás Kazahsztánban: 6 áldozat

Feltehetően iszlamista radikálisok támadtak meg két fegyverboltot és egy katonai létesítményt a kazahsztáni Aktobe városban tegnap. A terrorakciónak hat halálos áldozata és több sebesültje is van.

Az észak-nyugat kazahsztáni Aktobéban több ismeretlen fegyveres támadott meg egy fegyverboltot, a lövöldözésekben hárman vesztették életüket. Majd a támadók két csoportra oszlottak, az egyik egy újabb fegyverboltban lövöldözött. A másik, miután elrabolt egy buszt, egy katonai létesítménybe hajtott, ahol három katona vesztette életét.

Bár nem egy terroristát sikerült likvidálni, többen is elmenekültek a helyszínről. A terrorelhárítási művelet részeként a legmagasabb készültséget hirdették ki a városban. Ezért felszólították a város lakóit, hogy maradjanak otthon, lezárták a plázákat és szórakoztató központokat és a tömegközlekedést is leállították.

Aktobe mintegy 110 km-re fekszik az orosz határtól.
Aktobe mintegy 110 km-re fekszik az orosz határtól.

Belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a tengrinews.kz kazah hírportál (helyi idő szerint 12:30-kor) közölte, hogy ma már normalizálódott a mintegy 300 ezres város élete. Éjszaka további öt terroristával végeztek, kettőt pedig őrizetbe vettek. Jelenleg stabil a helyzet, az üzletek és a tömegközlekedés a szokott rendben működnek.

Hogy pontosan kik voltak a tegnapi támadások elkövetői, egyelőre nem tudni. A kazah rendőrség információi szerint radikálisok, akik nem hagyományos vallási irányzatokhoz tartoznak. Általában a szélsőséges iszlamistákat szokták így nevezni.

Az elmúlt néhány évben rendszeresen latolgatja a helyi és a nemzetközi sajtó az iszlám szélsőségesek térhódítását Közép-Ázsiában. Kazahsztánnal együtt más államok is vezettek be emiatt megelőző intézkedéseket. Ennek ellenére az ilyen támadások meglehetősen ritkák Kazahsztánban. Igaz, a legelső, nagy figyelmet keltő éppen Aktobéban történt 2011-ben, amikor egy öngyilkos merénylő a nemzetbiztonsági szolgálat központjánál robbantotta föl magát.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez