Aliból Adam – egyre több muszlimból lesz keresztény Németországban

Úgy érzem, mintha újjászülettem volna! – mondja Adam Stuttgartban az evangélikus templomban. Hetedmagával keresztelte meg őt húsvétkor Hanna Joshua lelkész, aki az arab evangélikus közösség lelkipásztora német városban.

A 24 éves Adam Ali néven, muszlimként meg a napvilágot Irakban. Hazájában karbantartó technikusként dolgozott. Hét hónapja érkezett Németországba. Baden-Würtemberg tartomány fővárosában döntött úgy, hogy áttér a keresztény hitre. A városban egyre népesebb az arab evangélikus közösség, melynek tagjai aktív templomlátogatók, ellentétben a helyi lakosság jelentős részével.

Stuttgart korántsem egyedülálló ebben a tekintetben: Hamburgban és Berlinben is meglehetősen gyakori, hogy a muzulmán bevándorlók a keresztény hitet választják. Meggyőződésből vagy pedig egészen egyszerűen csak alkalmazkodni akarnak? Ezt nyilván nehéz eldönteni. Minthogy a protestáns egyházak nyitottabbak, ezért elsősorban náluk kopogtatnak. A perzsa keresztény közösség 196 új áttért bevándorlóval gyarapodott az idén. A lelkész szerint elérik az ötszázat is az év végére. A templomokban mindenesetre gyakori a farszi szó, mert a frissen áttértek itt is szorgosan látogatják az istentiszteleteket. Alfa és Omega – így hívják a perzsa keresztények közösségét Hamburgban. Tagjai elsősorban olyan bevándorlók, akik Iránból és Afganisztánból érkeztek.

Berlinben az evangélikus Szentháromság templom a muzulmán hitről áttértek fő központja. Ez is egy gyorsan gyarapodó közösség. Itt elsősorban Irakból és Szíriából érkezett arabok vannak. Ezeken a bibliai területeken az Iszlám Állam pokollá tette a keresztények életét. Az előle menekülő muszlimok egy része ezért is érzi úgy, hogy jobb, ha hitet változtat. Sok esetben persze arról is szó van, hogy a bevándorlók családja egykor keresztény volt, de áttért az iszlámra Szíriában vagy Irakban. A vallási háborúskodás elől menekülő muzulmánok mindenesetre menedéket akarnak találni maguknak Németországban és úgy érzik: ebben nagy segítségükre lehet, ha áttérnek az iszlámról a keresztény hitre.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez