Legalább hárman meghaltak Ausztráliában az ítéletidő miatt

Legalább hárman vesztették életüket az elmúlt hétvégén Ausztrália keleti partjainál a szélsőséges időjárás miatt, amely egyúttal hatalmas anyagi károkat okozott – mondta el Mike Baird, Új Dél-Wales ausztrál szövetségi állam vezetője hétfőn.

Új-Dél-Walesben egész partszakaszokat mostak el óriási hullámok, a károk szinte felmérhetetlenek – tette hozzá Baird. A hullámok helyenként olyan erősek voltak, hogy könnyedén kimosták a földből egy tengerparti lakóház medencéjét.

Sydney régióban áradás által elsodort autók vezetőinek holttestét emelték ki a vízből a búvárok: egyiküket Leppingtonban találták meg, míg a másikukat Bowralben. A főváros, Canberra közelében egy áradó folyó partján egy harmadik holttestet is találtak, amelyet azonban egyelőre nem sikerült kiszabadítani az ár fogságából.

A keleti parton fekvő Sydney-ben a meteorológiai szolgálat szerint utoljára 30 éve tapasztaltak hasonló mértékű áradásokat.

Az elmúlt napokban 226 milliméter csapadék hullott le, ami jóval a júniusban megszokott 132 milliméteres havi mennyiség fölött van.

Az esőt kísérő viharos széllökések sebessége helyenként elérte az óránkénti 115 kilométert.

A sydneyi repülőtér három kifutópályájából kettőt ideiglenesen lezártak az ítéletidő miatt.

Hétfőn megkezdték a szélsőséges időjárás által érintett térségekben a takarítási munkákat. Baird mindazonáltal figyelmeztetett, hogy a veszély egyelőre még nem múlt el teljesen.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez