A török elnök, a jordán király: ők búcsúztatják majd Muhammad Alit

A helyszínen és az interneten is tömegek figyelik majd az évszázad sportolója, Muhammad Ali temetését pénteken. Kentuckyban több világhírű politikus is a mikrofon elé lép majd, hogy végső búcsút vegyen a szombaton 74 éves korában elhunyt legendától.

Az eredetileg Cassius Marcellus Clay Jr. néven 1942-ben született boxoló karrierje során összesen 56 győztes mérkőzést vívott, amelyből 37-et kiütéssel nyert meg. Csupán ötször kapott ki. Minden idők legnagyobb bokszolója viszont nemcsak a sportban volt példamutató.

Kevéssel azután, hogy világbajnok lett, 1964-ben, bejelentette, hogy az iszlám hitre tért, és hogy csatlakozott az Iszlám Nemzete afroamerikai mozgalomhoz. Ennek volt a vezetője a híres polgárjogi harcos, Malcolm X. A bokszoló ekkor változtatta meg a nevét előbb Cassius X-re, majd Muhammad Alira.

Békeharcosként végiglátogatta Afrika és a Közel-Kelet országait (ghánai útjáról ITT írtunk). Így utazott például Isztambulba 1976 októberében, ahol az akkori török miniszterelnökkel, Necmettin Erbakannal együtt imádkozott a Kék mecsetben. „Ez az első alkalom, hogy egy fehér vezető megölel engem” – nyilatkozta Muhammad Ali az eseményről. Erbakan egyik ígéretes pártfogoltjaként indult Törökország mostani elnöke, Recep Tayyip Erdogan.

Muhammad Ali és Necmettin Erbakan
Muhammad Ali és Necmettin Erbakan

Ő is beszédet mond majd Ali pénteki temetésén Kentuckyban. A gyászoló család szóvivője, Bob Gunnell sorolta fel a búcsúztatók teljes listáját: Lonnie Ali özvegy, a legidősebb gyermek, Maryum Ali, Bill Clinton egykori amerikai elnök, II. Abdullah jordán király, Bill Crystal komikus, valamint a protestáns, a katolikus, a buddhista és a mormon vallások egy-egy képviselője.

Muhammad Ali temetése pénteken, helyi idő szerint délután kettőkor kezdődik a Lousville-i Yum Centerben Kentuckyban. A városi rendezvénycsarnok mintegy 20 ezer fő befogadására képes. A jelenlévőkön kívül feltehetően milliók fogják majd figyelni a legendás Muhammad Ali utolsó útját világszerte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez