Nem látnák szívesen Ankarát az EU-ban a néppártiak

Az Európai Parlament jelenlegi legnagyobb frakcióját adó Európai Néppárt (EPP) megosztott a török uniós csatlakozás kérdését illetően, a konzervatív erőket összefogó tömörülés egyes képviselői végérvényes nyilatkozatban szögeznék le, hogy Törökország soha nem lehet tagja az Európai Uniónak – állította kedden a Politico című brüsszeli hírportál.

A képviselők egy része elengedhetetlennek tartja az Európai Unió és Törökország közötti partnerséget a migrációs válság kezelésében, másokat azonban aggodalommal tölt el, hogy Ankara egyre inkább eltávolodni látszik az európai értékektől – áll a cikkben.

Az EPP átfogó állásfoglalást tervez kiadni az uniós integráció, külpolitika, migráció és gazdaság témájában. A tervezet egyik változatának készítői szokatlanul határozottan kiállnak a török uniós csatlakozás ellen, kiemelve, hogy bármilyen új tagállamnak “földrajzilag teljes egészében Európában kell elhelyezkednie”, és ennélfogva “Törökország nem lehet tagja” az EU-nak. A szövegről várhatóan nyáron fognak szavazni a párt tagjai.

Az Európai Néppártnak hosszú idő óta az az álláspontja, hogy Törökország még nem áll készen az uniós tagságra, az ország jövőbeli csatlakozásának lehetőségét eddig azonban nem vetette el. “Eddig nem mondták ki ezt ennyire egyértelműen” – mondta egy név nélkül nyilatkozó európai parlamenti tisztségviselő.

Egyesek szerint az említett megfogalmazást tartalmazó tervezetet a jelenlegi formájában mindössze “vitaindítónak” szánták, mások viszont nem tartják valószínűnek, hogy a szövegen a közeljövőben lényegesen változtassanak.

“Azoknak a térnyerése figyelhető meg, akik úgy vélik, hogy Törökországnak soha nem kellene belépnie az EU-ba” – mondta Alain Lamassoure, az EPP egyik magas rangú tagja a hírportálnak. A francia EP-képviselő ezt “Recep Tayyip Erdogan török elnök közelmúltbeli viselkedésének” és a “muszlim világ által az EU-ban okozott problémának” tulajdonítja.

Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának néppárti elnöke szerint Törökország csatlakozását nem földrajzi okok miatt kellene elutasítani. Mint mondta, az EU-nak partnerségi viszonyra kell törekednie Ankarával, az uniós tagsághoz azonban először teljesítenie kell az ahhoz szükséges elvárásokat.

Manfred Weber, a néppárt frakcióvezetője pedig a múlt hónapban azt írta az Ankarával kötött migrációs megállapodásról, hogy az “a Törökországgal való partnerségről szól, nem a függőségről, és még kevésbé a teljes jogú EU-tagságról”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez