Számháború a halottakról Szomáliában

Egyre zavarosabb, hogy mi történt valójában Halgan településen, Szomália központi régiójában, ahol az al-Shabab lázadó- és terrorszervezet megtámadott egy AMISOM bázist, ahol főként etióp zöldsapkások állomásoznak. Két dolog viszont biztos: sokan meghaltak a harcokban, és mindkét fél próbálja eltussolni valódi veszteségeit.

Az Afrikai Unió békefenntartó missziója, az AMISOM azt közölte, hogy legkevesebb 110 al-Shabab harcos esett el, amikor megtámadták a zöldsapkások bázisát Halgan településen. A katonai támaszpont körülbelül 300 km-re található a szomáliai fővárostól, Mogadishutól.

Az al-Shabab viszont most az állítja, hogy legkevesebb 60 etióp békefenntartóval végzett és mindössz 16 harcosa veszett oda a támadásban. A terrorszervezet korábban még csak 40 békefenntartó haláláról számolt be, saját veszettségeiről pedig egy szót sem ejtett.

Az AMISOM szóvivője, Joe Kibet ezredes  a Reutersnek viszont hazugságnak nevezte az al-Shabab szóvivőjének állítását, majd hozzátette, hogy a terroristák akcióját egyébként sikerült visszaverniük.

Szemtanúk ugyanakkor a Reutersnek korábban megerősítették, hogy tényleg komoly összecsapásra került sor a településen. Először egy öngyilkos merénylő lépett akcióba, aki egy robbanóanyagokkal teli gépjárművel hajtott neki a bázis bejáratának. A robbanás hatalmas erejű volt, az egész települést megrázta, komoly pusztítást végztt. Ezután az al-Shabab fegyveresei megrohamozták az etióp békefenntartókat. A heves tűzpárbaj pedig legalább egy órán át tartott – mondták helyi források a Reutersnek. A halálos áldozatok számáról viszont nem tudtak beszámolni.

kép:intelligencebriefs.com

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez