Beengedi a segélyeket újabb három ostromlott városba Damaszkusz

Szerdán jelentették be New York-ban, hogy a szíriai rezsim engedélyezte azt, hogy három, általuk ostromlott városba segélyszállítmányok jussanak be. Velük együtt 15 ostromlott városba juthat el élelmiszer a nélkülöző polgári lakosságnak.

A tájékoztatás szerint a Bassár el-Aszad vezette rezsim engedélye Darajára, Dúmára és al-Mudamíjára vonatkozik. Ezek a fővároshoz, Damaszkuszhoz közeli helyek a kormány korábbi rendelkezése értelmében eddig csak korlátozottan kaphattak segélyt: általában élelmiszert nem, de például gyógyszert és gyermektápszert igen.

Az ENSZ nemrég fordult azzal a kéréssel a damaszkuszi vezetéshez, hogy június folyamán humanitárius célból biztosítson számára hozzáférést 17 ostromlott helységhez.

A szíriai kormány idáig 12 település humanitárius megsegítését hagyta jóvá. A mostani döntéssel viszont már 15-re nőtt a segélyezhető települések száma, és már csak Homsz egyik negyede, al-Váer és a Damaszkusz peremén található Zabadáni maradt ki a sorból.

Továbbra is “opció marad” a segélyek levegőből való ledobása is, de ahhoz is szükség van a szíriai kormány engedélyére, ráadásul sokkal bonyolultabb művelet – hangsúlyozta a szóvivő. Mint hozzátette, a cél azonban az, hogy minél több segélyt szárazföldi úton juttassanak el a rászorulóknak.

A nagyhatalmak a múlt hónapban állapodtak meg abban, hogy ha a humanitárius segélyek bejutását továbbra is akadályozzák a szíriai hatóságok, akkor az ENSZ június 1-jétől kezdve a levegőből segíti a lakosságot. A világszervezet azonban később úgy döntött, hogy a szárazföldi segélyezést részesíti előnyben, és a logisztikai nehézségek, valamint a biztonsági kockázat miatt csak utolsó mentsvárként választja a légi segélyezést.

Az ENSZ szerint Szíriában jelenleg több mint 600 ezren élnek ostromgyűrűbe zárt övezetekben, és csaknem 4 millióan nehezen megközelíthető helyeken.

Kép: Wikipedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez