Hűségesküt tett az al-Kaida vezére az afgán tálibok új főnökének

14 perces hang üzenetben biztosította hűségéről az afganisztáni tálibok új főnökét Ajman al-Zawahiri, aki Oszama bin Laden örököse az al-Kaida élén. Oszama bin Ladent amerikai kommandósok megölték Pakisztánban 2011-ben. Az egyiptomi orvos, Ajman al-Zawahiri ezt követően vette át a vezér helyét, de az al-Kaida befolyása évről évre csökkent a dzsihádharcosok között.

Irakban a helyi al-Kaida főnöke szakított Ajman al-Zawahirivel, és megalakította az Iszlám Államot. Sok dzsihádharcos- szervezet ezt követően Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezérének tette le a hűségesküt, és szakított az al-Kaidával.

1996 és 2001 között Afganisztánban iszlám emirátust működtettek a tálibok, akik Pakisztán és az USA segítségével kerültek hatalomra. Vendégül látták az al-Kaida vezérét, Oszama bin Ladent, aki itt tervelte ki a szeptember 11-i merényleteket. Emiatt Amerika és szövetségesei lerohanták Afganisztánt. Oszama bin Laden az al-Kaida vezérkarával együtt Pakisztánba menekült, épp úgy, mint a tálib vezetők. Arról korábban nem volt szó, hogy az al-Kaida vezére hűségesküt tegyen a tálibok főnökének.

Ajman al-Zawahiri most Oszama bin Ladenre hivatkozva tett hűségesküt Hajbatullah Akhundzadának. A tálib vezér csak nemrég vette át posztját Manszur mollától, akit amerikai drónok öltek meg Pakisztánban. Az amerikaiak dróntámadásokkal megtizedelték a tálib vezérkart, mert attól tartanak, hogy a fanatikus iszlamista harcosok visszatérnek Afganisztánba, hogy ott új  iszlám emirátust hozzanak  létre. Jelenleg nyugatbarát rendszer van hatalmon Afganisztánban, de a tálibok katonailag igen erősek, és sok muszlim számára vonzó perspektíva egy olyan állam létrehozása, mely szigorúan betartja Mohamed próféta törvényét, a saríát.

A fotón Ajman al-Zawahiri.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez