Binladen – a szaúdi fogorvosnő, aki rekordot döntött Angliában

Mariam Saleh Binladen fogorvos Szaúd-Arábiából. Ő az első nő, akinek sikerült 101 mérföldet, vagyis 162 és fél kilométert úsznia a Temzén.

De a férfiak közül is csak ketten tettek meg 100 mérföldnél hosszabb utat eddig a Temze nyílt vízén. Legutóbb a brit komikus, a Britain’s Got Talent zsűritagja, David Walliams, 2011-ben.

Mariam Binladen célja az volt, hogy még több nőt buzdítson kiemelkedő sportteljesítményekre, arra, hogy bizonyítsák be: bármi lehetséges. És hogy felhívja a figyelmet a szíriai menekült árva gyerekek kétségbeejtő helyzetére.

Mariam maratonja Oxfordban, a Folly-híd mellől indult június 3-án reggel, és Londonban, a teddingtoni zsilipnél ért véget 12-én, röviddel dél után. Vagyis kicsivel több, mint 10 napig tartott, 32 zsilipet érintett, és Dél-Anglia jópár ikonikus városát és faluját. Az erős sodrásáról, örvényeiről és szennyezettségéről ismert Temze a legnagyobb kihívásokat és veszélyeket rejtő terepek közé tartozik a nyíltvízi úszók számára.

mariam1

Mariam azt mondja: nagyon örül, hogy megcsinálta. Büszke arra, hogy ő az első nő, aki 101 mérföldet úszott a Temzében. Meg akarta mutatni, hogy egy fiatal szaúdi nő képes arra, hogy elérje azt, amiről egész életében álmodott, miközben nagyobb ügyekre is felhívja a figyelmet.

Sokan segítettek neki, az edzője és felkészítő csapata mellett a családja is támogatta. De köszönetet mond azoknak is, akik a 10 nap alatt kimentek a folyópartra, és biztatták. Főleg akkor jött ez jól, amikor több vízben töltött nap után már nagyon kimerült – ilyenkor új erőt adtak neki a szurkolók.

Mariam csaknem két évig edzett a nagy kalandra, a többi között Törökországban, ahol tavaly augusztusban átúszta a Dardanellákat. Akkor ő volt az első szaúdi, aki sikerrel vett részt az Európából induló és Ázsiában végződő versenyen.

Most a londoni zsilipnél a családtagjai mellett ünneplő tömeg köszöntötte. Dokumentumfilm is készült-készül az úszásról, ezt még az idén műsorra tűzik. Hogy a fiatal szaúdi nő el tudja érni céljait, a szíriai árvák megsegítését és a nők bátorítását.

Fotó: Saudi Gazette

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez