Spermahiány miatt toboroznak férfiakat Kínában

Vészesen csökkentek a tartalékok a kínai spermabankokban, ezért a kormány országos felhívást tett közé férfiaknak, hogy jelentkezzenek spermadonornak. A kínai vezetés készpénz kifizetése mellett új iPhone okostelefonokot is ígér az önkét jelentkezőknek – írja a New York Times.

„Az ország érdekében kérjük, adományozzon spermát” –  ezzel a szöveggel próbálja rábírnia a férfiakat a kínai kormány, hogy jelentkezzenek a hozzájuk legközelebb eső kórházban vagy spermabankban, a készletek mielőbbi feltöltése érdekében. A kínai vezetés elsősorban az internetes közösségi oldalakon nyomul, kizárólag egészséges, 20 és 45 év közötti férfiakat keresve. Nekik akár 1000 dollárt is hajlandóak fizetni amellett, hogy egy vadonatúj rózsaarany színű iPhone-t is kapnának ajándékba, ha spermadonornak állnak.

Néhány spermabank viszont elsősorban a hazafiasságra hivatkozva próbálja rábírnia a férfiakat jelentkezésre. Az egyik állami újságban például olyan cikkel próbálják felhívni a figyelmet a problémára, amiben az ország lakosságának elöregedéséről és annak hátrányairól írnak, ami előbb-utóbb súlyos munkaerőhiányhoz fog vezetni.

DIGITAL IMAGE

Kíniában azonban korántsem egyszerű spermadonorokat toborozni, illetve megtalálni az erre a célra legmegfelelőbb férfiakat. A korábbi felmérésekből ugyanis kiderült, hogy a kínai spermadonorok közel 50 százaléka alkalmatlan a feladatra, vagyis a spermájuk nem elég jó ahhoz, hogy eltárolják. Ráadásul a kritériumok is magasak, azokat a férfiakat automatikusan elutasítják, akik alacsonyabbak 165 cm-nél. Emellett az is komoly probléma, hogy önmagában csak nagyon kevés férfi szánja el magát arra, hogy spermadonor legyen. Ezért nem véletlen, hogy a kínai vezetés ilyen bőkezűen jutalmazná meg azokat, akik hajlandók beállni a sorba.

Na de akkor mégis mivel magyarázható a férfiak távolmaradása?

Elsősorban azzal, hogy Kínában még mindig nagyon elterjedt az ősi kínai orvoslás, illetve a tradicionális gyógyszerek, gyógymódok alkalmazása, amelyekek hatékonyságát a modern orvostudomány egyébként rendszeresen megkérdőjelezi. A kínai férfiak ugyanis rendszeresen szednek különböző gyógynövényekből készült szereket, hogy szex előtt fokozzák a tesztoszteron-szintjüket, ami ösztönzi a spermatermelést. A sperma ráadásul tradicionálisan az vitalitás, az életerő szimbóluma Kínában, ezért a legtöbb férfi nem igazán szeretne túladni rajta.

 车大厅

Az országban azonban egyre nagyobb problémát jelent a meddőség, főként a férfiak körében, annak ellenére, hogy az ország hatalmas népességrobbanáson ment és megy keresztül mind a mai napig. A kínai családok azonban idegenül állnak ahhoz, hogy egy másik férfi, egy idegen spermáját használják fel megtermékenyítésre. Szerintük ugyanis ez ellentmond a  konfucionizmus tanításainak, értékeinek.

A pekingi kormány és a spermabankok azonban azzal érvelnek, hogy spermát adni olyan, mint vért adni. A kettő között nincs különbség, sőt mindkét esetben a társadalmat szolgálják, védik vele.

kép:wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez