Terrorkészültség Beninben – a lakosság nem is tudott róla

Fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be országszerte, különösen a határoknál, ahol megkétszerezték a katonák és biztonsági erők létszámát. Minderre azután derült fény, miután kiszivárgott egy titkos katonai irat, amely várható terrortámadásokra hívja fel a figyelmet.

A kiszivárogtatott titkos dokumentumot szinte az összes benini lap nyilvánosságra hozta. Ebből tudhatta meg a nép, hogy múlt hét óta fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el a kormány a határoknál, a katonákat és a biztonsági erők embereit pedig terrorkészültségbe helyezték. A dokumentum nyilvánosságra hozása óta azonban nem tapasztalható pánik az országban. Ennek ellenére a benini hadsereg legfőbb parancsnokának van mit magyarázkodnia a sajtónak.

A kiszivárogtatott dokumentumról Awal Nagnimi tábornok az RFI-nek azt mondta, hogy csak egy rutinüzenet volt a védelmi és biztonsági erőknek, amit nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni. Egy neve elhallgatását kérő magasrangú katona azonban elmondta, hogy a határszakaszoknál már egy hete készültségben állnak a katonák, számukat pedig megkétszerezték, miután egy külföldi ország figyelmeztette őket a terrorveszélyre. A katonatiszt arra azonban már nem adott választ, hogy Benin miért került a terroristák célkeresztjébe és melyik terrorszervezet készül merényletet, támadást végrehajtani az országban.

Ezért elkezdődtek a találgatások is arról, mely terrorszervezet állhat a fenyegetés mögött. Rögtön a nigériai Boko Haram terrorszervezet neve merült fel. Benin ugyanis papíron tagja annak a gyorsreagálású erőnek (MNJTF) a létezését, amit a Nigériával szomszédos országok hoztak létre, hogy felszámolják az Iszlám Állammal kapcsolatban álló terrorszervezetet. Ryan Cummings Afrika-szakértő viszont kételkedik abban, hogy a Boko Haram állna a fenyegetés mögött, mivel a terrorszervezetnek már messze nincsen akkora ereje, hogy Északkelet-Nigéria és a Csád-tó környékén túl bármilyen akciót végre tudjon hajtani.

Az al-Kaida észak-afrikai szárnya, az AQIM is szóba került. A terrorszervezet ugyanis már több esetben is bebizonyította, hogy a Száhel-övezeten túl is képes komoly támadások végrehajtására. Márciusban Elefántcsontparton lépett akcióba, ahol 19 embert, főként turistákat mészároltak le a fegyveresei, amikor lerohantak egy üdülőközpontot a tengerparton. Áprilisban pedig Ghána és Togo is hasonlóan szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be, miután titkosszolgálati információk arra figyelmezettek, hogy ezek az országok lehetnek az AQIM következő célpontjai. A fenyegetés végül nem járt konkrét akcióval.

Cummings azonban felhívta a figyelmet arra, hogy Benin gyakorlatilag soha nem vett részt regionális terrorellenes műveletekben, és múltja sincsen radikális szalafista és vahhábita szervezetekkel. A szakértő az AQIM-ről pedig elmondta, hogy a működési területétől Benin már túlságosan is messze esik, és a terrorszervezet jelenleg túlságosan is elfoglalt Mali északi határmeneti szakaszain, ahol már régóta működik.

Az is lehet, hogy valami más áll a háttérben, ami fokozott biztonsági intézkedésekre késztette az fegyveres erőket. A terrorkészültség pedig csak elterelés lehet a valódi veszélyről, amiről még senki sem tud.

kép: wikipedia

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez