Most ítélték el a 2002-es muzulmánellenes pogrom résztvevőit Indiában

Egy neves muzulmán politikust és 68 társát agyonverte és elégette a fanatikus csőcselék 2002 februárjában Gudzsarát államban. A bíróság 11 embert életfogytig tartó szabadságvesztésre, egyet 10 év börtönre és 12 vádlottat 7 éves börtönbüntetésre ítélt. A politikus özvegye dühösen kijelentette: ez nem igazságszolgáltatás!

Gudzsarát államban több mint ezer muzulmán esett a fanatikus hindu csőcselék áldozatául 2002-ben. A pogromot az váltotta ki, hogy 60 hindu zarándokot megöltek. A brutális reakciót a helyi rendőrség nem akadályozta meg. Ez azért nagyon kínos ügy ma Indiában, mert Gudzsarát főminisztere abban az időben Modi volt, aki jelenleg egész India miniszterelnöke. Washingtonban emiatt sokáig feketelistán volt az indiai politikus, de miután India miniszterelnöke lett, megszűnt a diszkrimináció és ünnepélyesen fogadták az amerikai fővárosban.

“Én ott voltam a támadás idején. A férjem hívta Modi főminisztert, de hiába.” – hangsúlyozta a 2002-ben meggyilkolt muzulmán politikus özvegye az ítélet után. Indiában több mint 150 millió muzulmán él, ez az 1,2 milliárdos népesség legnagyobb kisebbségét jelenti. Modi a BJP élén nyerte meg a választást Indiában. Ez a párt a hindu többség érdekeit képviseli, és sok vezetője kifejezetten iszlámellenes.

Modi a mérsékeltebb BJP-vezetők közé tartozik, és kormányában nem kaptak helyet a muzulmánellenes fanatikusok. Modi azzal is kimutatta jóindulatát a muzulmánok felé, hogy kormányának beiktatására meghívta Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnököt. Indiát és Pakisztánt annak idején vallási alapon választották ketté: Pakisztánban államvallás az iszlám. Indiában csaknem annyi muzulmán él mint Pakisztánban, és igen jelentős szerepet játszanak az ország gazdasági és kulturális életében. A mostani ítélet – 14 évvel a muzulmán ellenes pogrom után – csillapíthatja a hindu-muzulmán ellentéteket Indiában, ahol gyors gazdasági fejlődéssel akarják biztosítani a vallási és nemzetiségi békét a multikulturális 1,2 milliárd lakosú országban.

Kép: Gudzsarát a pogrom idején (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez