Vádat emeltek Jo Cox gyilkosa ellen

Szombat hajnalban vádat emeltek Tom Mair ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy csütörtökön több lövéssel, majd késszúrással halálosan megsebesítette Jo Cox brit munkáspárti képviselőnőt – jelentette be a rendőrség.

A férfi minden valószínűség szerint magányos elkövető, nincs tettestársa – közölték.

Mair saját választókerületében ölte meg a 41 éves, kétgyermekes Coxot. Amikor a képviselőnő kiszállt autójából, támadója vadászkéssel többször megszúrta, egy régi vagy házi készítésű pisztollyal többször rálőtt, majd megrugdosta földön fekvő áldozatát. Szemtanúk szerint a támadás során a férfi azt kiáltotta, hogy Britain first, vagyis Nagy-Britannia a legelső, az ilyen nevű brit szélsőjobboldali csoport azonban elhatárolódott tőle.

A rendőrség tudatta: gyilkossággal, súlyos testi sértéssel, tiltott fegyverbirtoklással vádolták meg a merénylőt, akit még szombaton bíróság elé is állítanak.

“Jelenlegi információink szerint elszigetelt, de célzott támadás érte Jót. Nincs arra utaló jel, hogy más is érintett lett volna a támadásban. Mindazonáltal azt is ki kell deríteni, hogy miként jutott a gyanúsított törvényellenesen lőfegyver birtokába” – közölte Nick Wallen rendőr-főfelügyelő. A hatóság azt is elmondta: vizsgálják, hogy a gyanúsítottnak van-e kapcsolata szélsőjobboldali szervezetekkel, valamint azt, hogy korábban kezelték-e mentális problémával.

A Southern Poverty Law Center amerikai civilszervezet úgy nyilatkozott, hogy Mair “az elmúlt évtizedek legveszélyesebb, erőszakos, amerikai neonáci csoportosulásának”, a szélsőjobboldali National Alliance-nak a támogatója volt. A központ több nyugtát is közzétett, amelyek szerint Mair 1999 és 2003 között több könyvet vásárolt a National Alliance-tól, köztük a Lőpor és robbanószerek vegytana és a Rögtönzött lőszerek kézikönyve címűt is. A nyugtákon Mair lakcíme áll. Emellett “egyik első előfizetője és támogatója volt” egy apartheid-párti, a feketék elkülönítését támogató dél-afrikai kiadványnak is.

A férfit szomszédai visszahúzódó kertészként írták le. Testvére szerint voltak mentális problémái, de korábban nem volt erőszakos.

“Amikor megláttam a tévében a fényképét, hogy ő a gyanúsított, azt mondtuk a feleségemmel, hogy ez felfoghatatlan. Itt a helyiek közül, akiket ismerek, ő lett volna az utolsó, akiről ezt el tudom képzelni” – mondta David Hallas, Mair egyik szomszédja.

Jo Cox meggyilkolása megdöbbentette az Egyesült Királyságot, ahol jövő csütörtökön tartanak népszavazást az ország európai uniós tagságáról. A munkáspárti politikus a bennmaradás elkötelezett híve volt. Cox meggyilkolása miatt mind a bennmaradást, mind a kilépést támogató tábor felfüggesztette kampányát. David Cameron, az ország konzervatív miniszterelnöke pedig bejelentette: a brit parlament alsóháza hétfőn rendkívüli ülésen emlékezik meg az ellenzéki, munkáspárti Jo Coxról, aki korábban segélyszervezeteknek dolgozott.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez