Transznemű sztárral osztotta meg ramadáni vacsoráját Erdogan

A török elnök vasárnap ült egy asztalhoz az ország leghíresebb transznemű sztárjával. Alig néhány órával azután, hogy a rohamrendőrök Isztambulban feloszlatták a szivárványos felvonulást.

Recep Tayyip Erdogan hivatala hozta nyilvánosságra azokat a fotókat, melyeken Bülent Ersoy-jal töri meg a napi böjtöt a török államfő. A konzervatív elnök és fejkendős felesége a hagyományos iftárt művészek egy csoportjával költötte el, köztük volt a transznemű színésznő is, akit a “Díva”-ként emlegetnek hazájában.

A vacsora helyszíne a hivatalos elnöki rezdencia volt Isztambul külvárosában, Tarabyában. A most 64 éves celeb még a 80-as években esett át nemátalakító műtéten Londonban. Jóllehet népszerű sztár lett belőle hazájában, nemegyszer kellett verbális, sőt fizikai erőszakkal is szembenéznie.

A vacsora napján, alig néhány órával az iftár előtt az isztambuli rohamrendőrök gumilövedékekkel és könnygázzal akadályozták meg a transzneműek felvonulását. A hatóságok szerint ugyanis a Trans Pride-nak nincs helye Ramadán idején. Több száz rohamrendőr vette körbe a Taksim teret, ahol egyébként is tilos bárminemű demonstráció a 2013-as kormányellenes megmozdulások óta.

A tüntetők kibontottak egy szivárványos zászlót, az LGBT közösség, a szexuális kisebbségek jelképét, aztán nyilatkozatot akartak felolvasni, de azt már nem hagyták nekik.

Az isztambuli hatóságok pénteken jelentették be, hogy betiltották a június 26-ra tervezett melegfelvonulást, hogy “fenn tudják tartani a biztonságot és a közrendet” a közelmúlt törökországi bombatámadásai után. Melyek egy részét az Iszlám Állam, más részét kurd militánsok követték el.

Bírálói gyakran vádolják azzal Erdogant, hogy 2003 óta, amikor még miniszterelnökként hatalomra került, iszlamizálni igyekszik Törökországot, aláássa a modern köztársaság világi alapjait. Az elnök az aktivistákat gyakran bosszantja fel a szexről és a családtervezésről vallott konzervatív nézeteivel. Mindazonáltal attól tartózkodik, hogy a melegekre nyilvánosan megjegyzéseket tegyen.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez