Szakadozó gleccserek közt a Sarkkörért zongorázott a világhírű művész

Az Elégia a Sarkvidékért című zongoradarabot játsza a Jeges–tengeren úszó színpadon Ludovico Einaudi olasz zeneszerző. Így hívta fel a figyelmet az Észak-sark védelmére.

Sorsdöntő kérdésről tárgyal Tenerifén az Ospar Bizottság: létrehoznak-e egy körülbelül Nagy-Britannia nagyságú védett területet a Jeges-tenger nemzetközi részén? Az Ospar Bizottság 1992-ben esküdött fel az Atlanti-óceán észak-keleti részének megóvására, annak 15 szomszédos országával és az Európai Bizottsággal.

Ha a június 20. és 24. közötti ülésen elfogadják a javaslatot, akkor a sarkvidéki terület 10 százalékát jelentené azoknak a védett helyszíneknek, amelyek létrehozását a Greenpeace szorgalmazta világszerte.

Bár a Sarkvidék ökoszisztémája egyedülálló, ugyanakkor rendkívül sérülékeny is. Ezért a Greenpeace aktivistái szerint az Ospar Bizottság eheti döntése az egész emberiség szempontjából sorsdöntő.

Kérünk, óvd meg a Sarkkört! – hangsúlyozta előadásával az olasz zeneszerző, Ludovico Einaudi is. Miközben az Elégia a Sarkvidékért című darabját zongorázta, a vízbe szakadt egy-egy gleccser.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez