Már Hong Kongból is eltűnik a neontenger

A neoncsíkok és feliratok nagyjából annyira védjegyei Hong Kongnak, mint a piros telefonfülkék Londonnak. Egy ideje mégis egyre kevesebb és kevesebb látható belőlük. Helyükbe a praktikusabb, költséghatékonyabb, de kevésbé egyedi LED lámpák kerülnek.

A huszadik század elején indult be a neon kora. Az izgalmas figyelemfelkeltő feliratok először az Egyesült Államokban, majd valamivel később Ázsiában terjedtek el. Aztán a második világháború után szép lassan kimentek a divatból a nyugati világban, és egyre inkább az olyan kétes helyszínek védjegyeivé váltak, mint a sztriptízbárok, kaszinók vagy az italboltok.

Sharon-Blance-07-1024x682

Eközben Hong Kongban nem lankadt irántuk az érdeklődés. Egyes becslések szerint több mint százezer neonfelirat díszíti az utcákat. A dolog azonban nem tarthat örökké. A jóval olcsóbb és praktikusabb LED-fények szép lassan felváltják az ikonikus neonlámpák sejtelmes fényeit.

Sharon-Blance-03-1024x682

Sharon Blance fotós pedig még a folyamat vége előtt megörökítette azt, milyen érzés ezeken a színpompás utcákon járkálni.

Sharon-Blance-10-1024x682

“Számomra a neonfény maga a nosztalgia, és ezt az érzést szerettem volna megragadni” – mondta el a Wired-nek egy interjúban. – “Ha ránézek a feliratokra, egyfajta tiszteletteljes szomorúságot érzek.”

Így aztán neki köszönhetően mi is gyönyörködhetünk a szép lassan lecserélődő, pislákoló neonfényekben.

Sharon-Blance-09-1024x682

Fotók: Sharon Blance

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez