Ők a világ legmenőbb katonái

A gurka kifejezést ma a nepáli katonákra használják. Ők külföldön vállalják a veszélyt, hogy elmeneküljenek a kínzó szegénység elől, és segítsék a gazdaságot.

Történelmileg a Gurkha, vagy Gorkhali kifejezések egyet jelentettek a nepáliakkal. Gorkha hegyeiből származó emberekről van szó, onnan kezdett el terjeszkedni a Nepáli Királyság. Ma a Gorkha vagy gurka kifejezést a nepáli katonákra, őrökre használják. Világszerte alkalmazzák őket biztonsági cégek magánirodákban és nagykövetségeken.

A gurkáknak évszázados a hírnevük, ismertek kivételes bátorságukról és hűségükről. Bár az elmúlt években kevesebbet toboroznak Nagy-Britanniából az elszegényedett országban, a globális kereslet a nepáli privát biztonsági őrökre továbbra is nagy.

„Mindenki azt akarja, hogy egy gurka védje a vagyonát. Ezt egy milliárdos mondta Hongkongban kabuli magáncégeknek” – mondta Mahesh Shrestha, a G4S (a világ piacvezető vállalata a biztonsági szolgáltatások terén) nepáli vezetője.

maxresdefault

„A gurkák alkalmazása mindig is nagy divat volt, ha a biztonságról beszélünk” – tette hozzá. Az iparág kiváló, jövedelmező munkahelyet biztosít nyugdíjas katonáknak, a korábbi nepáli hadsereg tagjainak és rendőröknek, akik készek életüket kockáztatni a konfliktus sújtotta zónákban szerte a világon.

Nepáliakat először a Brit Kelet-Indiai Társaság alkalmazott külföldön, miután az angol-nepáli háború véget ért 1816-ban. Az angolokat lenyűgözte a bátorságuk, így végül a korábbi ellenfelekből brit katonák lettek, akik segítettek leverni a 19. századi indiai zavargásokat, majd harcoltak az első és második világháborúban is.

A gurka katonák, akik híresek vadságukról, és arról, hogy nagyon jól bánnak a késekkel, harcoltak szinte minden brit konfliktusban az elmúlt két évszázadban. Több mint 45 ezren haltak meg akcióban. Sokan, akik brit csapatokban szolgáltak Hongkongban, most is a szigeten élnek. De gurkák voltak a szingapúri rendőrségnél és az indiai hadseregben is, melynek korábbi vezérkari főnöke, Sam Manekshaw állítólag kijelentette: „ha valaki azt mondja, nem fél a haláltól, az vagy hazudik, vagy gurka”.

91c30878-3797-11e6-9a6a-3421f730b241_image_hires

Ma a magán biztonsági cégek igyekeznek úgy reklámozni magukat, hogy gurkákat alkalmaznak, hogy ezzel is jobb benyomást keltsenek az ügyfelekben. Ennek eredményeként a nepáliak gyakorlatilag monopolhelyzetben vannak a magánbiztonsági szektorban egyes országokban. Például Malajziában, ahol a vállalatok csak őket, vagy helyieket alkalmazhatnak.

„Hála a gurka hírnevének, az emberek hisznek a nepáliak hűségében, becsületességében, szorgalmában, abban, hogy képesek bármit túlélni, és megbirkózni a nehéz körülményekkel” – mondja Shrestha a G4S-től. Több ezer fiatal férfi szeretne külföldön munkát vállalni minden évben, de ez körülbelül csak 230-nak sikerül. Szigorúak ugyanis az alkalmassági tesztek. Például 4,6 kilométert kell menniük felfelé egy meredek dombon, kezükben egy kövekkel jól megrakott kosárral.

A brit hadsereg most mintegy 2500 gurkát alkalmaz, ami elég kevés ahhoz képest, hogy a második világháborúban 112 ezer katonájuk volt Nepálból. Sokan biztonsági erők tagjaként szolgálnak olyan konfliktus sújtotta országokban, mint Afganisztán, ahol 14 nepáli dolgozott a kanadai nagykövetségen, melyet bombatámadás ért a héten. A 14 nepáli életét vesztette.

Bár ők drágábbak, mint az afgán biztonságiak, de megbízhatóbbnak tartják őket.

gurkha

„A fiatal nepáliaknak nem sok lehetőségük van otthon, ezért keresik a veszélyes munkalehetőségeket a tengeren túl. Kétségbe vannak esve” – mondta a Kunda Dixit újságíró. A hatóságok szerint mintegy 3300 nepáli dolgozik jelenleg Afganisztánban biztonsági őrként, de pontos számot arról, hogy a világon hányan vannak, nehéz találni.

(Visited 32 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez