Több mint 90 embert öltek meg a villámcsapások Indiában

A halálos áldozatok többsége a földeken dolgozott, amikor rájuk szakadt az ég. Indiában ugyanis most köszöntött be a monszun, ami rendkívül heves esőzések és viharok mellett gyakori villámlásokkal is jár.

Bihar, Uttar Prades, Dzsáhárkhand és Madja Prades szövetségi államokban pusztított a monszun, ami heves esőzésekkel, viharokkal és villámcsapásokkal köszöntött be Indiában. A legtöbb halálos áldozatot Biharban szedte, ahol a legutóbbi hírek szerint legalább 37-en veszítették életüket, amikor beléjük csapott a villám. Anirudh Kumat, Bihar szövetségi állam katasztrófavédelmi igazgatóságának egyik magasrangú tisztje az AFP-nek elmondta, hogy az áldozatok túlnyomórészt gyerekek és nők voltak. Ők voltak ugyanis azok, akik a földeket munkálták, amikor lecsapott az ítéletidő.

Egy nap alatt legkevesebb 93 ember halt meg villámcsapásban Indiában és több mint 20-an kerültek kórházba. Az egyik túlélő az AFP-nek elmondta, hogy a vihar hirtelen csapott le, majd hevesen elkezdett esni, amit villámcsapások kísértek. A férfi arról számolt be, hogy nem tudták, mitévők legyenek, ezért fedezéket kerestek az eső elől, a fedezékbe csapott bele végül a villám. A férfit egyébként eszméletlen állapotban vitték a kórházba, csak a szerencséjének köszönhette, hogy életben maradt.

dsssss

Az indiai hatóságok országszerte figyelmeztetést adtak ki az időjárás miatt. Mivel most köszöntött be a monszun, szeptemberig hasonló időjárásra lehet számítani az országban, ahol évente legkevesebb 2000 ember halt meg villámcsapásoktól. A heves esőzések mellett áradásokra is fel kell készülni. A monszun idején ugyanis az éves csapadékmennyiség 80 százaléka szokott lehullani.

A helyi hatóságok szerint a villámcsapások elkerülése érdekében az a legjobb, ha a stabilan megépített, nagy épületekben vészelik át az emberek a vihart, kerülni kell a nyílt területeket és a dombokat, erdőket. Ha pedig nincsen olyan hely, ahol meghúzhatják magukat, akkor kuporodjanak le a földre, húzzák össze magukat, de még véletlenül se menjenek a fák alá. Azok pedig, akik éppen nyílt vizen vannak, csak egy dolgot tehetnek: azonnal jussanak ki a szárazföldre, amilyen gyorsan csak tudnak.

kip:lightmint.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez