Magyar lángos, Grandtour, Luzern – újabb barangolások Svájcban

Az Inforádió Világszám műsorvezetője, dr Kiss Róbert Richard legutóbbi svájci útja során Luzern városát is meglátogatta egy sajtóút keretében. Élményeit a hallgatókkal is megosztotta.

Luzern gyönyörű svájci város. Több száz éves hidakon lehet sétálgatni, miközben mesebeli házakat csodálhatunk. Luzern felett egy gyönyörű kastély áll, amely jelenleg egy orosz milliárdosé. Neki volt annyi pénze, hogy megvásárolja és kicsinosítsa.

BK2A3995

Luzern városában tartották a népszerű Strassen Food Market eseményét. A rendezvényen Urs Weber, a svájci Idegenforgalmi Hivatal egyik menedzsere válaszolt a műsorvezető kérdéseire, miközben pár lépésnyire volt tőlük egy magyar lángosos. Ezen az eseményen ugyanis nem csak Svájc jellegzetes ételeit lehet megkóstolni, hanem a magyar, a szerb és az ázsiai ízeket is, sok más különlegesség mellett.  Két hölgy, akik már régebb óta élnek Svájcban és tanítóként dolgoznak, időnként ki szoktak ide járni, hogy megörvendeztessék magyar lángossal a vendégeket. Luzernben máskülönben 60 ezren élnek, és ezzel ez Svájc hatodik legnagyobb városa. A Luzerni-tó (Vierwaldstätti-tó) északnyugati végénél fekszik ez a csodaszép városka.

BK2A3983

Urs Weber elmondása szerint az Óváros és a híres Kápolnahíd, amely Európa második leghosszabb fából készült hídja, szintén kihagyhatatlan látványosság. De nem érdemes megfeledkezni az Arany körútról sem, ami körülbelül félórás hajóútra van az Alpok egyik hegycsúcsától, az Alpnachstad-tól, innét vasútra átszállva folytatódik a túra. Ez Európa második legmeredekebb fogaskerekűje. A negyvenperces út a Pilatus-hegyre vezet, ahonnét gyönyörű a kilátás.

Svcájcban van egy különleges jegy is, amit Swiss Travel Pass-nak neveznek. Bár nem ez a legolcsóbb jegy, de előnye, hogy sokféle közlekedési formára alkalmazható, legyen szó hajóról, buszról, vagy vonatról. Emellett 15%-os kedvezményre jogosult a használója a drótkötélpálya igénybe vételénél, valamint ugyanez a kedvezmény igénybe vehető 64 múzeumbelépő megvásárlásakor is.

BK2A3987

A Grandtour teljesen új túraút Svájcban. Összesen 1006 kilométer, és az egész országot bejárhatja ezalatt az utazó, 44 túrapontot érintve. Ezek között van a Kápolnahíd is itt Luzernben, de köztük van az Aletsch-gleccser is, ami Európa leghosszabb gleccsere, és még a Rheinfall is, ami a legnagyobb vízesés Európában. A túrát négy részre osztják Svájc nyelvi területei alapján: német, francia, olasz és rétoromán, amit körülbelül hatvanezren beszélnek Svájcban. Ha valaki mindegyik részben részt szeretne venni, az körülbelül hét napot vesz igénybe, de vannak olyanok is, akik egy háromnapos túrára mennek. Urs Weber tapasztalatai szerint ezt a túrát nagyon kedvelik a látogatók, és remélik, hogy még többen fognak csatlakozni ehhez a programsorozathoz.

BK2A3799

A svájci Idegenforgalmi Hivatal menedzsere még az is elárulta a műsorvezetőnek, hogy számára a főváros, Bern az egyik legkedvesebb hely, de Luzern is közel áll hozzá. Svájc fővárosában káprázatos látkép tárul a Jungfrau hegyre, valamint itt van még az Óváros is, amely 1983 óta az UNESCO világörökség része, de az Aare is ebben a városban található, amely Bernen keresztül áramlik az Aar-gleccserből eredve.

Inforádió Világszám az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Fotókat készítette: dr. Kiss Róbert Richard

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez