A Trónok harca is szívhat a Brexit miatt

Visszafojtott lélegzettel figyeli a világ a mai ügydöntő népszavazás eredményét: kilép-e Nagy-Britannia az EU-ból, vagy sem? A kérdés annyira sorsdöntő, hogy még világhíres alkotások is aggódnak miatta.

Hihetetlen erővel feszült egymásnak a Brexitet ellenzők és támogatók tábora az elmúlt időszakban. Nincs is számottevő különbség a két csoport között – állapították meg sorban az előzetes közvélemény-kutatások.

Az ellenzők nagy gazdasági visszaeséssel érveltek. Brexit esetén akár 14-15 százalékot is eshet a font a dollárral szemben az idén. 2020-ig 6 százalékkal (körülbelül 155 milliárd dollár) és 820.000 munkahellyel csökkenhet a brit gazdaság.

Kevesen gondolnák, de mindez a Trónok harcát is befolyásolná – mutatott rá a Foreign Policy. Mert ha Nagy-Britannia távozik, akkor viszi magával Észak-Írországot, a sorozat első számú forgatási helyszínét is. Ráadásul nem csak egy, Nagy-Britanniában forgató amerikai produkciót támogat az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja. Az uniós pénzcsap pedig könnyen elapadhat, ha ma az igenek diadalmaskodnak.

A Foreign Policy kérdésére nem kívánta kommentálni a lehetséges veszélyt sem a Trónok harcát készítő HBO, sem az észak-ír nemzeti filmügynökség. Peter Chase amerikai szakértő viszont elmondta, hogy az amerikai stúdiók szoros együttműködésben állnak az EU-val és így a Brexit őket is érzékenyen érintheti.

Nem véletlen, hogy a brit kreatív ipar vezetői és művészei nyílt levélben ellenezték a Brexitet a múlt hónapban. Csak az elmúlt hét évben mintegy 32 millió dollárt kaptak brit produkciók az uniós alapokból. Olyan nagy sikerű alkotásokat támogatva így, mint például a Carol, a Shaun, a bárány, vagy az Amy Winehouse életét bemutató dokumentumfilm.

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez