Amputálták a lábát – most balett-táncos

„Ha le tudom győzni a rákot és tudok protézissel élni, és mindent újra tanulni, akkor hiszem, hogy bármit meg tudok csinálni” – vallja a 14 éves Gabi Shull.

Elesett korcsolyázás közben a 9 éves Gabi Shull Missouriban. Mivel a fájdalom két hét után sem múlt el, a szülei orvoshoz vitték. A diagnózis: oszteoszarkóma, azaz csontrák. Kemoterápia következett, hogy operálható méretűre zsugorodjon a tumor.

A műtét során rotációs plasztikát alkalmaztak. Az eljárás lényege, hogy a daganatos rész eltávolítása után az alsó lábszárat 180 fokkal hátrafelé fordítva rögzítik a combhoz. Így az elfordított lábfej a térd magasságába kerül. Bár a látvány megdöbbentő, a térdként működő bokához csatlakozó protézis jóval szabadabb mozgást biztosít egy teljes műlábhoz képest.

A műtét után a fájdalom volt a legrosszabb – emlékszik vissza Gabi a brit Daily Mail cikkében. Először egy év után sikerült segítség nélkül járnia, majd újabb egy év múlva már táncolni is tudott. A betegség előtt három évvel kezdett el táncolni, és az tartotta benne a lelket, hogy egyszer újra mozoghasson a zenére.

Tavaly már egy tehetségkutatóban balettozott és ma is rendszeresen versenyez. Történetével pedig részt vesz a The Truth 365 társadalmi kampányban, amely a rákos gyerekeket segíti. Később gyermekorvos, nővér, vagy tudós szeretne lenni.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez